Disclaimer studiegids 2021-2022

Aan de inhoud van de online studiegids van de Universiteit van Amsterdam voor het academische jaar 2021-2022 is de grootst mogelijke zorg besteed. Tussentijds kunnen echter wijzigingen optreden, als gevolg van bijvoorbeeld wijzigingen in de wet, wijzigingen in UvA-regelingen, kabinetsmaatregelen samenhangend met de bestrijding van het coronavirus e.d. Deze wijzigingen prevaleren dan boven de teksten uit deze online studiegids. Wanneer dit het geval is, zal dit op passende wijze bekend worden gemaakt via Canvas.

Interdisciplinaire literatuurstudie

Studiegidsnummer

7303A3020Y

Studielast

9 EC

Voertaal

Nederlands

Ingangseisen

90 EC van het bachelorprogramma ISW succesvol afgerond

Periode(n)

Sem. 1Sem. 2

Onderwijsinstituut

College Sociale Wetenschappen

Docent(en)

Contact

College of Social Sciences
Nieuwe Achtergracht 166
REC B.700
020-525 3777

edss@uva.nl

Onderdeel van

Toevoegen aan vakaanmelding

Leerdoelen

Aan het eind van de cursus zullen studenten:

  • diepgaande kennis hebben opgedaan van theoretische en empirische benaderingen binnen een specifiek onderzoeksveld naar keuze;
  • in staat zijn om een interdisciplinaire literatuurstudie uit te voeren, op te schrijven en hier kritisch op te reflecteren;
  • in staat zijn om hierbij de principes en methoden van een systematische literatuurstudie toe te passen;
  • in staat zijn om een onderzoeksprobleem te identificeren en te verantwoorden op basis van de uitgevoerde literatuurstudie.

Inhoud

Het identificeren en het verantwoorden van een onderzoeksprobleem is één van de uitdagendste exercities in de sociale wetenschappen. In de cursus Interdisciplinaire literatuurstudie zullen studenten zich theoretisch verdiepen in een sociaalwetenschappelijk vraagstuk naar keuze. Studenten leren om op basis van een uitgebreide literatuurstudie een onderzoeksprobleem in een bepaald veld te identificeren en te verantwoorden. Studenten volgen hierbij de principes van een systematische literatuurstudie waarbij ze leren om passende zoek- en selectiestrategieën te identificeren en te gebruiken, hun literatuuronderzoek te verantwoorden en hier kritisch op te reflecteren. Hiermee kan deze cursus als voorbereiding dienen op de bachelorscriptie, maar dit hoeft niet het geval te zijn. 

Studenten zullen de literatuur in een gekozen onderzoeksveld dermate eigen moeten maken dat ze in staat zijn om uiteen te zetten wat hier over bekend is, wat nog niet bekend is en waarom het een relevant vraagstuk is. Het interdisciplinaire aspect speelt hierin een belangrijke rol. Het is de bedoeling dat studenten in hun literatuurstudie kennis uit verschillende disciplinaire velden zullen vergelijken en integreren.

Aanmelden

Studenten melden zich aan met behulp van de planner vakaanmelden tijdens de relevante inschrijfperiode, zie: 
https://student.uva.nl/sociale-wetenschappen/content/az/vakaanmelding/vakaanmelding.html

Werkvorm en contacturen

Gecombineerde mini hoor- en werkcolleges (3 uur wekelijks)

Studiemateriaal

Nader te bepalen

Toetsing

De toetsing bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Een opzet voor de individuele literatuurstudie;
  • De uiteindelijke individuele literatuurstudie (eindopdracht);
  • Een aantal peer-review opdrachten.

Studenten schrijven een individuele literatuurstudie die tevens de eindopdracht voor de cursus is. In de eerste fase zal de opzet voor de literatuurstudie worden beoordeeld door de docent. Studenten krijgen daarnaast ook feedback op een draft versie van de eindopdracht door de docent.

Daarnaast worden studenten beoordeeld op een aantal peer review opdrachten die zij voor hun medestudenten schrijven.

Op basis van de ontvangen feedback van de docent en de peer-review opdrachten van medestudenten, zullen studenten hun literatuurstudie kunnen verbeteren. De peer-review opdrachten hebben daarnaast ook een belangrijk leerdoel. De cursus maakt gebruik van een gedetailleerde rubric die zowel voor de peer-review opdrachten als voor de beoordeling van de opzet en eindopdracht wordt gebruikt.