Lid Raad van Toezicht

“Met elkaar zetten we elke dag een stap naar een wereld zonder lepra”

De Raad van Toezicht van de Leprastichting zoekt, vanwege het voltooien van de tweede termijn, een nieuw lid voor de Raad van Toezicht met profiel HRM en Governance

03.09.2024

Leprastichting

Functieomschrijving

Als bestuursmodel hanteert de Leprastichting het Raad van Toezicht-/Raad van Bestuursmodel. De dagelijkse leiding van de organisatie ligt bij de directeur-bestuurder die verantwoording aflegt aan de Raad van Toezicht. De directeur-bestuurder draagt de bestuurlijke verantwoordelijkheid en stuurt het managementteam aan.

De Raad van Toezicht bestaat uit zes leden met elk een eigen aandachtsgebied. De raad houdt toezicht op de besturing en het beleid van de Leprastichting. De taken van de raad zijn onder meer: werkgeverschap van de directeur-bestuurder, toezicht en controle op de besturing, toetsing van de besluitvorming en gevraagd en ongevraagd adviseren aan de directeur-bestuurder. Er wordt gewerkt met een jaaragenda die geënt is op de jaarlijkse beleids- en control cyclus.

Leden van de raad hebben bestuurlijke en/of toezichthoudende kwaliteiten en affiniteit met de doelstelling en de missie van de Leprastichting. De raad is een hecht team waarbinnen de leden elkaar goed weten te vinden en waarin ieders inbreng wordt gerespecteerd. Van de leden wordt openheid, betrokkenheid en reflectie verwacht. De toezichthouders hebben oog voor maatschappelijke ontwikkelingen in een internationaal perspectief en kijken dus letterlijk en figuurlijk over grenzen. Zij beschikken over relevante maatschappelijke, zakelijke en/of politieke netwerken en zijn bereid deze in te zetten ten gunste van de Leprastichting. Zij zijn graag klankbord voor de directeur-bestuurder.

De Raad van Toezicht zoekt, vanwege het voltooien van de tweede termijn, een nieuw lid voor de Raad van Toezicht met profiel HRM en Governance.

Functie-eisen

Algemene competenties van de leden van de Raad van Toezicht

  • Onderschrijven de visie en de doelstellingen van de Leprastichting
  • Aantoonbare ervaring met internationale samenwerking
  • Affiniteit met goede doelen organisaties
  • Beschikken over algemene bestuurlijke kwaliteiten en ervaring
  • Vermogen om het beleid en functioneren van de stichting te toetsen
  • Toezichthoudende ervaring, bij voorkeur bij internationale organisaties
  • Integer, verantwoordelijk, met een onafhankelijke opstelling
  • Verbindend en betrokken, creëren een open cultuur, met aandacht voor diversiteit en inclusie
  • Beschikken over een brede maatschappelijke oriëntatie en een netwerk dat van belang is voor de organisatie
  • Academisch werk- en denkniveau
  • Voldoende beschikbaarheid

Profielkenmerken RvT lid HRM en Governance:

  • Ruime ervaring op het terrein van HRM en organisatieontwikkeling als bestuurder of als HRM professional op directieniveau
  • Ervaring met en een visie op governance-vraagstukken
  • Heeft inzicht in bestuurlijke processen en transformaties binnen complexe organisaties
  • Is lid van de remuneratiecommissie

Bedrijfsomschrijving

Al ruim 50 jaar zet de Leprastichting zich met hart en ziel in voor de strijd tegen lepra. En niet voor niets, want de inzet is effectief gebleken. Dankzij vroegtijdige opsporing, behandeling en genezing. Dankzij voorlichting en training van gezondheidswerkers om lepra tijdig te herkennen en discriminatie en uitsluiting tegen te gaan. Dankzij preventieve behandelingen van naaste contacten waarmee bij hen lepra met maar liefst 60% voorkomen kan worden. Naast hulpverlening financiert de Leprastichting ook wetenschappelijk onderzoek naar innovatieve doorbraken in leprabestrijding.

De Leprastichting bestrijdt lepra met alliantie leden in Mozambique, India, Indonesië, Nepal en Brazilië en met internationale partners. Internationaal staat de organisatie bekend als NLR; until No Leprosy Remains. Op het internationale kantoor in Amsterdam werken zo’n 40 medewerkers en bij de alliantie leden 200 medewerkers. Op dit moment transformeren de landenkantoren naar NGO’s met lokale verantwoording (Nepal, Indonesië en India zijn reeds zelfstandig).

De Leprastichting is een ANBI met CBF-erkenning en krijgt de steun van 46.000 donateurs en toonaangevende institutionele donoren waaronder de Nationale Postcode Loterij. De jaarlijkse inkomsten zijn ca. € 10 miljoen.

De Leprastichting is actief in nationale- en internationale netwerken en heeft een leidende rol in de Internationale Federatie van Leprabestrijdingsorganisaties (ILEP).

Meer informatie

De vergaderingen van de Raad van Toezicht vinden minimaal vier maal per jaar plaats, op het kantoor van de Leprastichting in Amsterdam. Daarnaast komt de Raad van Toezicht minimaal één maal per jaar extra bijeen om strategische ontwikkelingen te bespreken en zijn er speciale evenementen van de organisatie waar deelname op prijs gesteld wordt. Vergaderingen en communicatie vinden in het engels plaats.

Voor deze functie dient u rekening te houden met het volgende:

  • De werkzaamheden bedragen ongeveer een tot twee dagdelen per maand;
  • Het werk van de Raad van Toezicht is onbezoldigd conform de gedragscode van Goede Doelen Nederland. Onkosten gemaakt voor het uitoefenen van de taak worden vergoed;
  • De benoeming is voor 4 jaar en kan éénmalig worden verlengd.

Procedure:

De Raad van Toezicht streeft naar diversiteit in haar samenstelling. Voor nadere informatie over de functie kunt u contact opnemen met Linda Hummel, directeur-bestuurder, via 020-5950503 of via L.Hummel@leprastichting.nl.

Wanneer u belangstelling voor deze functie heeft, nodigen wij u uit te solliciteren. Uw sollicitatie ontvangen wij graag vóór maandag 30 september 2024 op het email adres van het bestuurssecretariaat: L.vanDolderen@leprastichting.nl.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze websites: www.leprastichting.nl en www.nlrinternational.org