Zwolle

Directeur-bestuurder

“Het theater. Van oudsher een plek waar mensen samenkomen. Om de verhalen die er verteld worden te horen, zien en beleven. Alles wat de wereld raakt en bezighoudt, vindt z’n weg naar de planken. Het onbespreekbare wordt hier bespreekbaar. De theatermaker weet zere plekken feilloos te vinden en raken. En biedt tegelijk ontsnapping, ontspanning en plezier. Het gebeurt hier, in Zwolse theaters. Voor de ogen van publiek en samenleving.” 

Voor Zwolse theaters zoekt Talent Performance een directeur-bestuurder met uiteraard grote affiniteit met podiumkunsten en cultuur in zijn algemeenheid. Ben jij een zakelijk leider pur sang? Denk jij zowel zakelijk als commercieel en innovatief en verlies je daarbij de mens nooit uit het oog? Wil jij het boegbeeld zijn van Zwolse theaters? Dan komen we graag in contact.

04.09.2024
  • HBO
  • WO
  • > 15 jaar
  • Vast

Zwolse Theaters via Talent Performance

Functieomschrijving

De directeur-bestuurder van Zwolse theaters is verantwoordelijk voor de totale bedrijfsvoering; je bent verantwoordelijk voor de exploitatie en het financiële resultaat. Tevens is het onderhouden van relaties met de gemeente en met samenwerkingspartners een essentieel onderdeel van je functie, evenals het opbouwen en onderhouden van relaties met sponsoren.

De directeur-bestuurder die we zoeken, is uiteraard iemand die een grote affiniteit heeft met podiumkunsten en cultuur in zijn algemeenheid. Daarvoor hoef je niet al in de sector werkzaam te zijn. Daarnaast heb je ook oog voor de horeca en voor de exploitatie van de gebouwen. Je bent een zakelijk leider pur sang en hebt ruime ervaring met bedrijfsvoering, het ontwikkelen van strategisch beleid en de implementatie daarvan. Tevens heb je ruime ervaring met HR vraagstukken en organisatieontwikkeling. Strategisch ben je sterk en je kijkt naar de grote lijnen, maar ook naar details als dat moet. Je hebt lef en kijkt over de grenzen van de organisatie heen. Tevens beschik je over een hands-on mentaliteit.

Als directeur-bestuurder ben je het boegbeeld van Zwolse theaters. Het is belangrijk dat je echt deel uit wilt maken van de Zwolse samenleving. Je bent zichtbaar en benaderbaar, zowel in de stad en de regio, als in het theater; voor bezoekers, sponsoren, relaties, medewerkers, makers en spelers. Je zorgt voor de verbinding, zowel binnen als buiten de organisatie en je ziet het belang van de goede persoonlijke relatie.

In je leiderschap ben je stimulerend en motiverend, richtinggevend en sturend wanneer de situatie daarom vraagt. Je werkt vanuit de verbinding, bent samenwerkingsgericht, stelt heldere kaders en geeft vertrouwen. Je hebt ervaring met het leidinggeven aan professionals en maakt gebruik van de kennis en kunde die in de organisatie aanwezig is. De medewerkers geef je voldoende ruimte voor hun eigen professionaliteit en je stimuleert ook in het nemen van de eigen regie. Daarbij heb je een goed oog voor de noodzakelijke, goede samenwerking en communicatie tussen de verschillende afdelingen. Je bent een goede sparringpartner voor de leden van het stuurteam en de medewerkers aan wie je direct leiding geeft. Je zorgt dat je met elkaar trots bent op wat er gerealiseerd wordt.

Als persoon ben je in staat om over je eigen schaduw heen te stappen. Je bent een omdenker en een inspirator. Je denkt zowel commercieel als zakelijk en innovatief, waarbij je de mens nooit uit het oog verliest. Je kunt gemakkelijk omgaan met een grote verscheidenheid aan mensen. Daarnaast beschik je over politiek-bestuurlijke sensitiviteit.

De kandidaat die we zoeken, is woonachtig in de regio Zwolle of is bereid om daar naartoe te verhuizen.

Bedrijfsomschrijving

Zwolse theaters

Zwolse theaters heeft als theater diepe wortels in Zwolle, stevige uitlopers in de regio en wijdverbreide vertakkingen over het land. Het is de ambitie van Zwolse theaters om het plein van de stad te zijn. De Spiegel en Odeon als verbindende plekken in Zwolle, die toegankelijk zijn voor iedereen. Deze ambitie wordt waargemaakt en in de komende jaren versterkt door het plein verder vorm te geven als een plek van inspiratie en verbinding, voor iedereen. ‘Het theater als plein voor de samenleving’.

Er zijn twee theaters: Schouwburg Odeon en Theater de Spiegel.

Schouwburg Odeon vormt het culturele hart van de stad en je kunt er gedurende de hele dag goed toeven. Overdag kun je er terecht voor een goede kop koffie, informatie over het culturele aanbod, concerten in de foyer of om te werken. ’s Avonds ben je welkom voor een van de vele programma’s waar inspiratie en vernieuwing centraal staan. Schouwburg Odeon is de plek waar theatermaker en -bezoeker elkaar treffen.

Theater de Spiegel is een groots theater met allure waar je heen gaat voor een complete avond uit. Hier kun je genieten van grote namen van eigen bodem en indrukwekkende internationale producties. Ook kun je er terecht voor een voortreffelijke culinaire verrassing. De locatie wordt ook met regelmaat gebruikt voor intieme meetings, grote congressen en andere zakelijke events.

Bij beide theaters staan vernieuwing, creativiteit en service hoog in het vaandel. Beide hebben ook een verbindende rol binnen de culturele sector.

Het theater is bij uitstek de plek voor podiumkunsten; Zwolse theaters ziet dit echter niet als doel maar als middel. Het middel om haar doelen te behalen. Om haar rol in de samenleving te kunnen pakken en invullen. Om mensen te raken, om bewoners te verbinden, om samen de stad in beweging te krijgen en verder te ontwikkelen. Elke activiteit in de gebouwen van Zwolse theaters kent een theatrale component, ook de commerciële activiteiten. De programmering is hierop ingericht en Zwolse theaters zorgt daarmee voor verbindend vermaak en hoogwaardige verdieping. Samenzijn en samenwerking wordt gefaciliteerd. Dialoog en discussie wordt geregisseerd. Ontmoeting en ontspanning wordt geagendeerd. Daarmee is Zwolse theaters medebepalend voor de identiteit én de ambities van de stad, regio en bewoners.

Organisatie

De visie en strategie van Zwolse theaters is ‘Het Plein van de stad en het plein van de samenleving’.

De strategie is gebouwd op vier pijlers:

· Het theater als plein van de samenleving;

· Hier wordt de wereld geïnterpreteerd;

· Samen zijn, denken, doen en werken;

· Onze verantwoordelijkheid voor het culturele ecosysteem.

Op basis van deze visie en strategie heeft de gemeente Zwolle recent een vierjarige subsidie toegekend. De koers die is ingezet is leidend voor de komende periode.

Bij Zwolse theaters werken circa 50 bevlogen medewerkers met veel passie en een sterke betrokkenheid bij de maatschappelijke opgave die de organisatie heeft. Naast de medewerkers werkt Zwolse theaters met circa 75 enthousiaste vrijwilligers en is er een grote flexpool voor de horeca.

De horeca in Schouwburg Odeon en Theater de Spiegel zijn in eigen beheer, maar vallen onder een aparte BV, waarvan Zwolse theaters de aandeelhouder is. De directeur-bestuurder van Zwolse theaters is tevens directeur van deze BV. De horeca is naast de theaters een belangrijk onderdeel van de totale bedrijfsvoering, evenals het onderdeel Verhuur. Zowel qua bezoekersaantallen als financieel staat de organisatie er goed voor.

Zwolse theaters zoekt sterk de samenwerking met andere organisaties. Zowel met culturele organisaties als met onderwijsorganisaties en het bedrijfsleven in Zwolle en in de regio. De organisatie wil de culturele krachten in de regio bundelen. In de afgelopen zeven jaar zijn er veel initiatieven ontwikkeld en is er sterk geïnvesteerd op deze samenwerkingen.

Het is een prachtige organisatie met een sterk team. De dagelijkse leiding ligt in handen van de directeur-bestuurder. Het toezicht op de organisatie wordt gehouden door een Raad van Toezicht. De vijf leden van de Raad van Toezicht beschikken allen over veel expertise op verschillende achtergronden. Er is een kleine ondernemingsraad (OR) die bestaat uit drie leden.

Meer informatie

Belangstelling?

Als je belangstelling hebt voor deze vacature dan zien we graag uiterlijk 23 september 2024 je CV en begeleidende brief tegemoet via onze website https://www.talent-performance.nl/vacatures/zwolsetheaters-directeur-bestuurder

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Annelize Wilpstra van Talent Performance: 050-4092720.