Groningen

Raad van Bestuur / Bestuurder

Ervaren bestuurder om onze organisatie toekomstbestendig te maken, transities in jeugdzorg te leiden en samenwerking met partners te versterken, met focus op veiligheid en transparantie.
10.10.2024
  • WO
  • 5-10 jaar
  • Vast
Jeugdbescherming Noord & Veilig Thuis Groningen via Governance Search

Functieomschrijving

Raad van Bestuur / Bestuurder
Groningen, fulltime

energiek, verbindend, oprecht

De organisatie
Jeugdbescherming Noord & Veilig Thuis Groningen (JBN & VTG) werkt vanuit de missie dat alle kinderen en jongeren recht hebben op positief en veilig opgroeien en dat jong en oud recht heeft op een veilig thuis. Jeugdbescherming Noord is een gecertificeerde instelling (GI) die door de kinderrechter opgelegde jeugdbeschermings- en jeugdreclasseringsmaatregelen uitvoert in Groningen en Drenthe. Veilig Thuis is in de provincie Groningen het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling & ouderenmishandeling. Er werken bij JBN&VTG circa 230 medewerkers en de omzet bedraagt € 20 miljoen.

De organisatie heeft een belangrijke maatschappelijke opdracht. Het is een organisatie met passievolle medewerkers, waar deskundigheid en betrokkenheid voorop staan. De professionals werken nauw samen met gemeenten, ketenpartners en jeugdhulp-aanbieders.

De visie is dat iedereen recht heeft op een veilig thuis en we sluiten aan bij de krachten die al aanwezig zijn en het (in-)formele netwerk. Het optreden is zo licht als mogelijk, maar zo zwaar als nodig.

Organisatiestructuur
De huidige organisatiestructuur kent thans een eenhoofdige Raad van Bestuur (RvB) en een MT. De zeven teammanagers sturen het primair proces aan. De bestuurder legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht (RvT).

De opdracht
De uitdaging voor JBN & VTG (en de Jeugdzorg in het algemeen) is groot. De organisatie werkt in een zeer uitdagende context: de transitie naar het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Verder spelen lange wachtlijsten en het niet tijdig uitvoeren van jeugdbeschermingsmaatregelen in een krappe arbeidsmarkt, een rol. Dit alles heeft impact op de performance interne organisatie.

Je opdracht is stevig. Je dient de organisatie toekomstbestendig te maken, waarbij je het primair proces goed positioneert om de maatschappelijke opdracht zo goed mogelijk te vervullen. Je weet de organisatie efficiënt en effectief in te richten, waarbij begrippen als transparantie, werkplezier, inhoudelijke gedrevenheid, open communicatie en vertrouwen kernwaarden zijn. Daarnaast weet je het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming vorm te geven in samenwerking met de gemeenten en de organisaties in het netwerk van zorg en veiligheid.

Functie-eisen

Je profiel
JBN & VTG zoekt een inspirerende en daadkrachtige bestuurder met een eigentijdse visie op de jeugdbescherming van de toekomst en een veilig thuis voor iedereen. Iemand die bouwt aan stabiliteit, investeert in verbinding met de organisatie en de managers en professionals goed in positie zet. Je wilt je voor langere tijd aan de organisatie verbinden. Het is voor jou een vanzelfsprekendheid om de medezeggenschap mee te nemen en in samenwerking met hen het goede voor de organisatie te doen. Je bent een bestuurder met veer- en denkkracht, die nieuwsgierig is, goed luistert naar anderen, werkt vanuit vertrouwen, kritische vragen stelt en resultaatgericht is. Je bent besluitvaardig en koersvast, stelt heldere kaders en realiseert duidelijkheid. Je brengt hierdoor rust in tijden van verandering en je bent in staat om zowel intern als extern de juiste focus aan te brengen. Je hebt aandacht voor alle medewerkers en weet een veilige werkomgeving te borgen. Je bent gericht op effectieve samenwerking, je kent de politieke context, de veiligheidsketen en de externe stakeholders.

Verder voldoe je aan de volgende profieleisen:
  • Je hebt bestuurlijke ervaring en/of ervaring als directeur op strategisch niveau in een grote, complexe (jeugd)zorgorganisatie. Je hebt kennis van de gedwongen jeugdzorg of interesse om deze te leren kennen.
  • Je hebt ervaring in vergelijkbare transitievraagstukken en bent in staat om leiding te geven aan de veranderopdracht van de jeugdbescherming in Groningen en Drenthe.
  • Je hebt ervaring binnen het zorg of veiligheidsdomein, ervaring binnen de niet-vrijwillige hulpverlening is een pre.
  • Je bent sociaal en werkt graag samen - zowel binnen de organisatie als daarbuiten - met samenwerkingspartners, opdrachtgevers en andere stakeholders.
  • Je bent oplossingsgericht en hebt een goed ontwikkeld relativeringsvermogen.
  • Je bent een aanpakker en denkt in mogelijkheden, gelooft in de toegevoegde waarde van medezeggenschap en betrekt anderen in de processen.
  • Je hebt een academisch werk- en denkniveau en een analytisch denkvermogen.
  • Je hebt een sensitieve persoonlijkheid en een reflectief vermogen.

Honorarium
De bezoldiging van de Raad van Bestuur geschiedt conform de Wet Normering Topinkomens. De honorering valt in klasse III. Het betreft een fulltime dienstverband.

Procedure
De kandidaten worden eerst uitgenodigd voor een oriënterend gesprek bij Governance Search. De oriënterende gesprekken met Governance Search vinden plaats op 5 en 6 november 2024.

De selectiegesprekken bij JBN & VTG zullen plaatsvinden op 20 november 2024 vanaf 15.30 uur. In het eindstadium van de procedure wordt gebruik gemaakt van een cv-check en een referentieonderzoek. Een assessment kan deel uitmaken van de procedure.

We streven ernaar om de procedure vóór 1 december 2024 af te ronden.

Reageren
Indien u geïnteresseerd en aantoonbaar gekwalificeerd bent voor bovengenoemde functie verzoeken wij u zo spoedig mogelijk te reageren met toezending van uw cv en een helder onderbouwde motivatie. U kunt de brief en cv mailen naar JBN.VTG.bestuur@gsearch.nl.

Wij ontvangen uw reactie graag vóór 1 november 2024. Deze vacature is in behandeling bij drs. J.J.R. Houtzagers (06 - 51 06 00 26).

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Gewenste uren (Min-Max)

36-40