Collegelid Ecotoxicologie
Functieomschrijving
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) zoekt een ervaren deskundige op het gebied van ecotoxicologie die als collegelid plaats wil nemen in het college. Verspreiding van gewasbeschermingsmiddelen en biociden in het milieu en effecten daarvan zijn belangrijke elementen in de risicobeoordeling en staan ook in het middelpunt van de maatschappelijke belangstelling. Het is daarbij van belang om up to date kennis vertegenwoordigd te hebben in het college.
Over het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden
We zijn een zelfstandig bestuursorgaan dat unieke taken uitvoert: we beoordelen, volgens in de wetgeving verankerde criteria en internationale afspraken, of gewasbeschermingsmiddelen en biociden – bij juist gebruik – veilig zijn voor mens, dier en milieu. En of ze werkzaam zijn. Op grond van deze beoordeling besluiten we of middelen in Nederland verkocht en gebruikt mogen worden. Verder stellen we duidelijke voorschriften verplicht, die minimaal op het etiket moeten staan. Daarnaast heeft het college een beleidsadviserende en signalerende rol, zowel gevraagd als ongevraagd. Het college stelt het werkplan, de begroting, het jaarverslag en de jaarrekening van de organisatie vast. We werken binnen de context van Europese regelgeving en onze medewerkers hebben een hoog specialistisch kennisniveau.
Dit ben jij
- Een ervaren deskundige op het gebied van ecotoxicologie en de effecten van stoffen en middelen op onze leefomgeving.
- Een gedegen wetenschappelijke achtergrond en ervaring op het gebied van risicobeoordeling is vereist.
- Praktijkkennis en kennis van risicomanagement is een pré.
- Bekendheid met de toepassing en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en/of biociden en de milieurisico’s van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.
- Een aantoonbare interesse in internationale ontwikkelingen en innovaties.
- Affiniteit met het openbaar bestuur en beleidsmatig-bestuurlijke ervaring op dit terrein is een pré.
- Affiniteit met de (Europese) toelatingssystematiek van gewasbeschermingsmiddelen en biociden is een pré.
- In staat onafhankelijk een oordeel te vormen en besluitvaardig.
- Je kunt goed communiceren en hebt een teamgerichte instelling.
Dit bieden wij je
Vergoeding: € 2404,20 per maand (20% van het maximum schaal 18 Cao Rijk)
Contractduur: De collegeleden worden benoemd door de minister van LVVN voor een
periode van 4 jaar. Leden zijn ten hoogste tweemaal herbenoembaar.
Bijzonderheden:
- Het college vergadert maandelijks. De werkzaamheden van een collegelid vergen een tijdsbeslag van gemiddeld 1 dag per week.
- Kandidaten die functies bekleden of werkzaamheden verrichten die onverenigbaar zijn met het lidmaatschap van het college komen niet in aanmerking voor deze functie.
De organisatie - College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden
Het Ctgb is een uitvoeringsorganisatie bestaande uit een college en een secretariaat. De minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur is onze eigenaar en beleidsverantwoordelijk voor de toelatingssystematiek voor gewasbeschermingsmiddelen. De minister van Infrastructuur en Waterstaat is beleidsverantwoordelijk voor de toelatingssystematiek voor biociden. Daarnaast zijn de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) beleidsverantwoordelijk voor de aspecten volksgezondheid en arbeidsomstandigheden. Het Ctgb neemt beslissingen op basis van (Europese) wet- en regelgeving van gewasbeschermingsmiddelen en biociden en op basis van nationaal vastgesteld beleid van de 4 betrokken departementen.
Het college bestaat thans uit een voorzitter en 8 leden. Het lidmaatschap van het college vergt een tijdsbeslag van gemiddeld 1 dag per week. Het college wordt ondersteund door een secretariaat dat de adviezen voorbereidt. Het secretariaat heeft een omvang van ca. 152 fte en wordt geleid door een directeur en drie MT-leden. De directeur treedt tevens op als secretaris van het college. Het secretariaat bestaat uit experts op de gebieden humane toxicologie, milieu, werkzaamheid en chemie die in interdisciplinaire teams samen werken (binnen afdelingen gewasbeschermingsmiddelen en biociden) en een afdeling bedrijfsvoering.
De kwaliteit van de besluiten moet zowel wetenschappelijk inhoudelijk als procedureel juridisch van hoog niveau zijn. Daarnaast is ook een doelmatig en doeltreffend besluitvormingsproces van belang.
De maatschappelijke verantwoordelijkheid van het college is groot, omdat zij bijdraagt aan een verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en biociden op nationaal en Europees niveau met het oog op de veiligheid van mens, dier en milieu. De werkzaamheden van het college zijn breed vertakt en de Ctgb organisatie maakt deel uit van een dynamisch en internationaal netwerk. De politieke en maatschappelijke belangstelling voor het werk van het Ctgb is groot en het Ctgb onderhoudt dan ook vele contacten met diverse stakeholders. Binnen deze brede scope komt het college tot besluitvorming, binnen de daarvoor gestelde wettelijke kaders en procedures, en neemt daarbij risicomanagement overwegingen mee.
Binnen het krachtenveld opereren zeer diverse partijen zoals bedrijven en milieu- en consumentenorganisaties, maar ook departementen, inspecties, kennisorganisaties, internationale commissies en gerenommeerde onderzoeksinstellingen. Het Ctgb heeft te maken met verschillende en vaak tegengestelde belangen. Vanwege de harmonisatie van voor het Ctgb relevante regelgeving en het beoordelingsproces binnen Europa, is er sprake van toenemende samenwerking en afstemming tussen zusterinstituten binnen de overige lidstaten. Door de lange ervaring en hoge kwaliteit heeft het Ctgb een vooraanstaande positie binnen Europa verworven.
Het college bestaat uit onafhankelijke deskundigen en collegeleden doen hun werk op persoonlijke titel. Besluitvorming in het college vindt zoveel mogelijk op collegiale basis plaats.
Geïnteresseerd?
Stuur je motivatie en cv dan vóór 18 november 2024 naar vacatures@ctgb.nl onder vermelding van ‘vacature collegelid’.
Meer informatie over de vacature
Voor inhoudelijke informatie over de vacature kunt u contact opnemen met de heer
drs. R.J.T. van Lint, voorzitter van het college, 06 - 29662175 (telefoonnummer secretariaat).
Meer informatie over de sollicitatieprocedure
Voor informatie over de sollicitatieprocedure kunt u contact opnemen met de heer
dr. M.T.M. van Raaij, secretaris/directeur, of mevrouw I. van Geerenstein-Klarenbeek,
manager bedrijfsvoering via telefoonnummer 0318 - 471810 (receptie Ctgb).