Groningen

Lid Raad van Bestuur

Strategisch en verbindend Lid Raad van Bestuur met visie en ervaring in jeugdzorg en onderwijs, die richting en vertrouwen biedt aan een groeiende organisatie in transformatie.
11.11.2024
  • WO
  • 5-10 jaar
  • Vast
Elker via Governance Search

Functieomschrijving

De organisatie
Bij Elker werken deskundige medewerkers die naar elkaar omkijken. Samen aan de slag met gezinnen, jongeren en kinderen. Sterk in verbinding met andere professionals en betrokkenen, voor de juiste jeugdhulp en het juiste onderwijs.

Elker helpt ouders, kinderen, jongeren en scholen in Noord-Nederland bij complexe opgroei-, onderwijs- en opvoedvragen door de inzet van (hoog)specialistische hulp. Vaak bevinden de hulpvragen zich op het snijvlak van orthopedagogiek en psychiatrie. Elker behandelt en begeleidt kinderen, jongeren en gezinnen zodat zij weer perspectief ervaren. Gericht op deelname aan de samenleving. Dat gebeurt zoveel mogelijk met ambulante behandeltrajecten dichtbij thuis of anders in een pleeggezin of gezinshuis.

Als het echt nodig is, biedt Elker kortdurende of langdurige behandeling op kleinschalige locaties. Daar werken jongeren aan hun toekomstperspectief. Dat is bij voorkeur terugkeer naar huis. Als dit niet kan, is er rust en ruimte om met de juiste behandeling en begeleiding te werken aan een eigen toekomst.

Onderwijs neemt een belangrijke plek in bij Elker. Niet alleen werken professionals intensief samen met onderwijsinstanties, er gebeurt meer. Het juiste onderwijs is de basis voor de toekomst van elk kind. Daarom biedt Elker als dat nodig is eigen speciaal onderwijs. Ook voor jongeren die tijdelijk bij Elker verblijven. De onderwijsspecialisten van Elker gaan door waar het op andere (speciaal onderwijs) scholen niet lukt.

Dat sluit aan bij de missie: Elker wil dat elk kind veilig kan opgroeien en zich volwaardig kan ontwikkelen. Elker weet ook dat deze maatschappelijke doelstelling in de huidige context op zijn zachtst gezegd een uitdaging is.

De koers – Met elkaar, voor elk kind
In haar koersdocument stelt Elker dat het tijd is voor een andere blik en in haar visie durft Elker stevige inhoudelijke keuzes te maken. Elker neemt het voortouw om over domeinen en organisaties heen te reiken op zowel lokaal, regionaal als landelijk niveau. Als ervaren specialist met meer dan 150 jaar ervaring in de jeugdhulp en het onderwijs wil Elker kinderen, jongeren en hun gezinnen minder afhankelijk maken van professionele hulp. Niet te zwaar, niet te licht, maar vooral effectief. Zodat kinderen hun toekomst zoveel mogelijk zelf kunnen vormgeven. Zo blijft Elker investeren in nieuwe behandelmethoden en hulpvormen en evidence-based interventies om zorg en onderwijs van de hoogste kwaliteit te kunnen blijven bieden.

Met de kernwaarden verbindend-deskundig-moedig in hoofd, hart én de praktijk zet Elker sinds 1 januari 2023 in op deze strategische koers met nieuwe inzichten en oog voor oplossingen en kansen. Het koersdocument ligt dan ook niet in een bureaula, maar dient als basis voor de (door)ontwikkeling van het hulp- en onderwijsaanbod en bijvoorbeeld ook voor het eigen personeelsbeleid.

De opdracht – Ontwikkelen doe je niet alleen
De jeugdzorg in Nederland staat de komende jaren voor aanzienlijke uitdagingen. De transformatie van het zorglandschap en dus de jeugdzorg vraagt effectief en efficiënt acteren. De vraag naar zorg en de complexiteit van de zorgvraag neemt toe terwijl de budgetten vaak niet in gelijke mate stijgen. De manier waarop het landschap nu functioneert, zorgt er niet voor dat de meest kwetsbare kinderen de juiste hulp en het juiste onderwijs op het juiste moment krijgen. Met alle gevolgen van dien. Elker staat voor de opgave om met haar hoogspecialistische expertise binnen de context van gedecentraliseerd beleid medebepalend te zijn in de transformatie die hiervoor nodig is en tegelijkertijd consistent kwalitatieve jeugdhulp en onderwijs te blijven bieden.

Nog een belangrijke bestuurlijke opgave ligt in het stimuleren van digitale en sociale innovatie in zowel zorginhoudelijke processen als in de bedrijfsvoering en om daar focus in aan te brengen. Daarnaast is de samenwerking binnen de netwerken cruciaal om de jeugdzorg toekomstbestendig te ontwikkelen en zo te kunnen blijven inspelen op de maatschappelijke behoeften. De bestuurlijke opgave omvat dan ook het vinden van nieuwe, meer integrale vormen van hulpverlening en samenwerking met netwerkpartners, zoals gemeenten, onderwijsinstellingen en andere (zorg)organisaties. Dit vraagt om bestuurlijke moed, executiekracht en het vermogen om in te spelen op regionale verschillen.

De organisatie & de Raad van Bestuur – Samen anders durven doen
Elker heeft tot nu toe een eenhoofdige Raad van Bestuur. De inhoudelijke complexiteit, de toenemende, buitengewone dynamiek in het werkveld, de strategische ambities, de interne aanpassingen en de maatschappelijke druk heeft de Raad van Toezicht doen besluiten de Raad van Bestuur van Elker uit te breiden met een tweede bestuurder.

Met de keuze voor een collegiaal tweehoofdig bestuur is er sprake van een vergroting van de bestuurlijke ‘span of attention’ zowel intern als extern en zal Elker nog beter haar rol kunnen vervullen als belangrijke aanbieder in de regio. Ook biedt deze keuze voordelen als het gaat over waarborging van de bestuurlijke continuïteit, bredere spreiding van competenties en stijlen, een evenwichtige interne aansturing, de mogelijkheid van intern klankborden en een goede borging van ‘countervailing power’. Naast de huidige bestuurder, die in de finale van haar carrière zit, zoeken we een lid Raad van Bestuur met bij voorkeur een inhoudelijke achtergrond in de jeugdzorg.

De huidige organisatiestructuur komt voort uit de recent (2024) afgeronde evaluatie van de in 2021 opgezette organisatiestructuur, bedoeld om de crisis van toen het hoofd te bieden. De directielaag is inmiddels komen te vervallen, waardoor een minder gelaagde organisatie ontstaat. De Raad van Bestuur stuurt nu direct de clustermanagers aan. De clusters zijn ingericht met een manager behandelzaken en een manager algemene zaken zodat het duale gedachtegoed stevig geborgd is. De ontwikkeling van de organisatiestructuur ziet Elker als een continu proces, de opgave in de nabije toekomst ligt in het versterken van leiderschap en het toewerken naar een slankere en meer wendbare top. Voor de medezeggenschap en belangenbehartiging van cliënten, leerlingen, pleegouders en medewerkers heeft Elker een cliëntenraad, leerlingen- en jongerenraad, pleegouderraad, een MR en een OR. Deze organen zijn voor de organisatie en dus ook voor het bestuur belangrijke gesprekspartners.

Voor meer informatie over Elker zie www.elker.nl en kijk op LinkedIn voor de meest actuele berichtgeving: www.linkedin.com/company/elker.

Functie-eisen

Het profiel - Richting, ruimte en vertrouwen
Elker zoekt een authentiek en daadkrachtig lid Raad van Bestuur met een eigentijdse visie op jeugdzorg en onderwijs. Je hebt een belangrijke (leiderschaps)rol binnen Elker. Daarom is het belangrijk dat jouw visie op leiderschap aansluit bij die van Elker en dat er een goede chemie is met de bestuurder. Je inspireert anderen door de manier waarop je dit voorleeft.

Je investeert in de verbinding binnen de organisatie en in de verbinding en samenwerking met externe partijen. Je zet de managers en professionals goed in positie. Je hecht veel waarde aan een open en constructieve samenwerking en bent in staat te prioriteren en processen te doorgronden. Je bent besluitvaardig en koersvast, stelt heldere kaders en realiseert duidelijkheid. Daarbij geef je als bestuurder richting, ruimte en vertrouwen.

Je bent een strategisch denker en bent in staat om de visie van Elker te verrijken en te vertalen naar concrete verbeteringen in de zorg. Je bent een verbindende en toegankelijke leider, die op natuurlijke wijze draagvlak en dialoog creëert bij medewerkers, medezeggenschap en externe partners. Je bent oplossingsgericht en hebt een goed ontwikkeld relativeringsvermogen. Je bent een aanpakker en denkt in mogelijkheden.
  • Een afgeronde academische opleiding, bij voorkeur op het gebied van psychologie, orthopedagogiek of een aanverwante discipline.
  • Ruime ervaring in een bestuurlijke of leidinggevende rol binnen de jeugdzorg, de geestelijke gezondheidszorg, of aanverwante domeinen, zoals mogelijk in de forensische zorg.
  • Ervaring in leiding geven aan vergelijkbare transitievraagstukken en aan ontwikkeltrajecten van zorginhoudelijke aard.
  • Het is een pre als je ervaring hebt in het onderwijs en de dynamiek daarvan kent.
  • Het is een pre als je ervaring hebt met pleegzorg.
  • Ervaring met verandermanagement en het leiden van complexe organisaties.

Honorarium
De bezoldiging van de Raad van Bestuur geschiedt conform de Wet Normering Topinkomens. De honorering valt in klasse IV. Het betreft een fulltime dienstverband.

Procedure
De kandidaten worden eerst uitgenodigd voor een oriënterend gesprek bij Governance Search.

De oriënterende gesprekken met Governance Search vinden plaats op 28 november en 2 december 2024.

De selectiegesprekken bij Elker zullen plaatsvinden op 18 december 2024 tot 14.00 uur en de verdiepende gesprekken met de Raad van Toezicht en bestuurder op 20 december 2024. In het eindstadium van de procedure wordt gebruik gemaakt van een cv-check en een referentieonderzoek.

We streven ernaar om de procedure vóór 1 januari 2025 af te ronden.

Reageren
Indien u geïnteresseerd en aantoonbaar gekwalificeerd bent voor bovengenoemde functie verzoeken wij u zo spoedig mogelijk te reageren met toezending van uw cv en een helder onderbouwde motivatie. U kunt de brief en cv mailen naar elker.bestuur@gsearch.nl.

Wij ontvangen uw reactie graag vóór 27 november 2024. Deze vacature is in behandeling bij drs. J.J.R. Houtzagers (06 - 51 06 00 26).

Gewenste uren (Min-Max)

36-40