Lid Raad van Toezicht
Stichting Volant voor waarde[n]vol onderwijs in Bussum zoekt voor de Raad van Toezicht (RvT) een nieuw lid met een financieel/bedrijfskundige achtergrond en een maatschappelijk betrokken hart.
Voor de vrijgekomen positie komt de RvT graag in contact met een toezichthouder met kennis van en ervaring met het aandachtsgebied bedrijfsvoering, met het accent op financiën en risicomanagement.
Specifiek zoekprofiel:
· De toezichthouder heeft kennis van en ervaring met jaarrekeningen, begrotingen en managementrapportages. Kennis van onderwijsfinanciering is een pré
· De toezichthouder beschikt over kennis van risicobeheersing en moet zonder problemen op niveau met de controller van de stichting van gedachten kunnen wisselen
· Ervaring met huisvesting is een pré
- HBO
- WO
- 10-15 jaar
Stichting Volant voor waarde[n]vol onderwijs
Functieomschrijving
In de Raad van Toezicht (RvT) van Stichting Volant is plaats voor een nieuw lid met een financieel/bedrijfskundige achtergrond.
De RvT houdt toezicht op het (financieel) beleid van de bestuurder en op de uitvoering van het beleid in de organisatie. De leden van de Raad hebben een maatschappelijk betrokken hart met affiniteit voor het onderwijs en zien erop toe dat de stichting vanuit het belang van het kind handelt. Drie belangrijke taken van de RvT zijn: de toezichtstaak, de werkgeverstaak en de klankbordfunctie. De Raad voert deze taken uit op een flexibele, maar rolvaste manier en legt over zijn functioneren verantwoording af in het bestuursverslag/jaarverslag.
Functie-eisen
Profiel van de Raad en individuele leden
Elk lid van de Raad van Toezicht dient een bijdrage te kunnen leveren aan het algemeen profiel van de Raad van Toezicht. Van de individuele leden worden de volgende kwaliteiten en eigenschappen gevraagd:
· heeft een goed ontwikkelde maatschappelijke antenne;
· kan snel overzicht en inzicht verwerven en hoofdlijnen van beleid beoordelen;
· heeft samenwerkingskwaliteiten en kan anderen motiveren en activeren;
· heeft oog voor de relatie tussen doelstellingen en resultaten;
· kan beslissingen of meningen beargumenteren;
· is in staat tot kritische zelfreflectie en zelfcorrectie;
· is onafhankelijk en voorkomt onverenigbare belangen in posities of relaties (o.a. geen kinderen op de scholen van Volant)
· beschikt over voldoende kennis en ervaring om de succes- en risicoparameters van de stichting goed te kunnen beoordelen;
· beschikt over relativeringsvermogen;
· opereert op strategisch niveau;
· is bereid actief en zichtbaar op te treden als ambassadeur van het voortgezet bijzonder onderwijs in Bussum;
· beschikt over een hbo- of academisch denk- en werkniveau.
· beschikt over voldoende tijd en flexibiliteit voor een goede invulling van zijn/haar taak.
Tijdsbesteding
De Raad van Toezicht komt ten minste vier keer per jaar bijeen voor een reguliere vergadering, waaraan een besloten vergadering van de Raad van Toezicht voorafgaat. Momenteel vinden de vergaderingen overdag plaats. Daarnaast worden jaarlijks twee vergaderingen met de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad gehouden en worden werkbezoeken afgelegd aan scholen en organisatieonderdelen. Ieder lid van de Raad van Toezicht is lid van een of meer commissies van de Raad. Het nieuwe lid zal deel uitmaken van de auditcommissie. Deze commissie komt minimaal vijf keer per jaar bijeen.
Bedrijfsomschrijving
Volant betekent letterlijk ‘stuur’ en staat symbool voor richting geven, in beweging zijn. Dát is waar de stichting en de scholen voor staan. Richting (leren) geven aan het eigen leer- en werkproces. En samen toekomstgericht blijven ontwikkelen.
De vier scholen van Volant - het Willem de Zwijger College, de Vitusmavo, het Montessori Lyceum Gooise Meren (MLGM) en het Vituscollege - hebben elk hun eigen identiteit en geven op eigen wijze invulling aan de gemeenschappelijke ambitie en waarden.
Het strategisch beleidsplan 2023-2027 met de titel ‘Samen groeien in een tijd van krimp’ bevat de visie en ambities die alle Volant scholen delen. Hierin worden de onderwerpen genoemd, waarop het bestuur zich de komende jaren vooral op wil gaan richten.
Volant heeft er voor gekozen om te komen tot twee scholen binnen de stichting. Het Vituscollege blijft bestaan. De andere school is inmiddels tot stand gekomen door een fusie tussen het Willem de Zwijger College en de Vitusmavo en heeft de administratieve naam 'Volantcollege' gekregen. Deze twee scholen faseren uit. Tegelijkertijd is de brede school Montessori Lyceum Gooise Meren opgericht. Zodra in 2026 het Willem de Zwijger College en de Vitusmavo zijn uitgefaseerd, wijzigt de naam Volantcollege in Montessori Lyceum Gooise Meren.
Als uitdagingen voor de komende tijd ziet Volant thema’s die landelijk spelen, zoals de dalende trend van de leerlingenaantallen en het tekort aan deskundig personeel, en is de ontwikkeling van het Montessori Lyceum tot een voldragen middelbare school met een eigen plek binnen de regio het Gooi van groot belang. Daarnaast staat Volant voor een traject met nieuwbouw en vernieuwbouw, dat in de komende jaren veel aandacht vraagt.
Organisatie en bestuursmodel
Een éénhoofdig College van Bestuur fungeert als bevoegd gezag van de stichting, bestuurt Volant, draagt zorg voor en initieert de ontwikkeling en uitvoering van het strategisch beleid, geeft leiding aan de beleidsvoorbereiding en uitvoering voor Volant en vertegenwoordigt de stichting naar buiten.
De dagelijkse leiding van de scholen is in handen van de directies/MT’s van de scholen. Zij worden ondersteund door het bestuursbureau van de stichting.
De RvT, bestaande uit vijf personen met ieder een specifieke achtergrond, is werkgever van de bestuurder. De RvT houdt toezicht op de realisatie van de doelstellingen van Volant, op het functioneren van de bestuurder en op de algemene gang van zaken bij de stichting. De Raad geeft, gevraagd en ongevraagd, advies aan de bestuurder, die informatieplicht heeft aan de Raad. De RvT is actief in het opvragen van (aanvullende) informatie en laat zich door deskundigen bijstaan. De Raad heeft ten minste twee keer per jaar overleg met de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR), waarbij de bestuurder kan worden uitgenodigd.
Arbeidsvoorwaarden
Bij de benoeming van de leden van de raad neemt de Raad van Toezicht het bepaalde in de Code Goed Onderwijsbestuur VO in acht. De Raad van Toezicht is lid van de Vereniging van Toezichthouders in het onderwijs en kinderopvang (VTOI-NVTK); leden Raad van Toezicht worden in de gelegenheid gesteld gebruik te maken van het professionaliseringsaanbod van de VTOI.
De maximale zittingstermijn voor een lid Raad van Toezicht bedraagt acht jaar (twee zittingstermijnen van vier jaar).
Meer informatie
Meer informatie over deze vacature en Stichting Volant is te vinden op de websites www.volant.nl en https://www.volant.nl/vacatures/lid-raad-van-toezicht/
Informatie kan telefonisch worden ingewonnen bij mevrouw N. van Ramshorst (voorzitter RvT), mobiel 06-10567316.
Salaris (Min-Max)
Leden Raad van Toezicht ontvangen een vergoeding van € 4.000, -- per jaar.
Gewenste uren (Min-Max)
Tijdsbesteding en honorering
De Raad van Toezicht komt ten minste vier keer per jaar bijeen voor een reguliere vergadering, waaraan een besloten vergadering van de Raad van Toezicht voorafgaat. Momenteel vinden de vergaderingen overdag plaats. Daarnaast worden jaarlijks twee vergaderingen met de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad gehouden en worden werkbezoeken afgelegd aan scholen en organisatieonderdelen. Ieder lid van de Raad van Toezicht is lid van een of meer commissies van de Raad. Het nieuwe lid zal deel uitmaken van de auditcommissie. Deze commissie komt minimaal vijf keer per jaar bijeen.