Den Haag

Twee Raadsleden

11.07.2025
AWTI

Functieomschrijving

AWTI zoekt twee raadsleden

De Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) adviseert de regering en de Eerste en Tweede Kamer op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie. De AWTI-adviezen geven een strategische basis en richting voor beleid op het terrein van wetenschap, technologie en innovatie. Regering en parlement gebruiken die basis voor de formulering of verbetering van hun beleid.

De AWTI zoekt twee raadsleden met ruime ervaring en brede kennis op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie die willen bijdragen aan de wetenschappelijke, technologische en innovatieve kracht van Nederland. AWTI-raadsleden beschikken over een breed profiel en kunnen met gezag verbinding leggen met grote maatschappelijke vraagstukken en economische ontwikkelingen.

Wie zijn wij?

De AWTI is de onafhankelijke adviesraad van de regering en het parlement op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie. De raad bestaat uit deskundigen afkomstig uit onderzoek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. De raadsleden beschikken over bewezen affiniteit met het terrein van wetenschap, technologie en innovatie en over relevante maatschappelijke kennis en ervaring (artikel 12 Kaderwet adviescolleges). Zij zijn op persoonlijke titel lid van de AWTI en worden op voordracht van de ministerraad bij koninklijk besluit benoemd. De AWTI gaat onafhankelijk te werk: het vertegenwoordigt geen achterban en kan zijn adviezen gevraagd en ongevraagd uitbrengen. Samen met de voorzitter, de secretaris-directeur en de raadsmedewerkers van het AWTI-bureau geven raadsleden invulling aan het werkprogramma van de AWTI dat jaarlijks wordt opgesteld. De AWTI valt onder de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de minister van Economische Zaken (EZ).

De adviezen van de AWTI zijn strategisch: ze kijken naar fundamentele vraagstukken met impact voor wetenschap, technologie, innovatie en maatschappij, richten zich op de langere termijn en hebben vaak een internationaal perspectief. De AWTI gaat hierbij systematisch en ‘evidence-informed’ te werk.

De AWTI staat voor de opgave de maatschappelijke waarde van zijn advisering verder te vergroten. Daarvoor zet de raad zich in voor een sterkere verbinding tussen WTI-beleid en maatschappelijke, economische en transitievraagstukken, tussen natuur- en techniekwetenschappen en sociale en geesteswetenschappen en met betrokkenheid van een bredere groep stakeholders. Daarnaast zet de raad zich in voor scherpere en concretere adviezen die duidelijke keuzes en afwegingen presenteren zodat de advisering van de raad aanzet tot actie en implementatie.

Profiel

De Wet Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI-wet) regelt dat de raad uit een voorzitter en ten hoogste negen andere leden bestaat. Momenteel bestaat de raad uit negen leden en komen er twee posities vacant.

De AWTI zoekt twee nieuwe raadsleden die zich herkennen in het volgende algemene profiel:

  • ruime ervaring in het werkgebied tussen wetenschap, technologie en innovatie;
  • ruime ervaring met maatschappelijke impact van kennis en technologie;
  • wetenschappelijke, professionele en ervaringskennis bij elkaar kunnen brengen en kunnen benutten en wegen ten behoeve van adviezen van de AWTI;
  • verbinding kunnen leggen tussen de grote maatschappelijke vraagstukken, economische ontwikkelingen en de rol van wetenschap, technologie en innovatie daarbij;
  • met gezag denkkracht aan creativiteit en oplossingsgerichtheid weten te koppelen;
  • interesse en gedrevenheid om actief bij te dragen aan open discussies in de raad en om zich in te zetten voor impactvolle adviesrapporten;
  • affiniteit met bestuurlijke en beleidsmatige processen;
  • oriëntatie op internationale ontwikkelingen op wetenschaps- technologie en innovatiegebied;
  • een ruim netwerk dat relevant is voor het werkterrein van de AWTI;
  • onafhankelijke en weloverwogen oordeels- en gedachtenvorming.

Gezien de huidige samenstelling van de raad zoekt de AWTI momenteel naar twee kandidaten, waarvan:

  • één kandidaat met ruime ervaring en een breed netwerk in het kennisintensieve bedrijfsleven (grote bedrijven en/of mkb dan wel start-up of scale-up);
  • één kandidaat met ruime ervaring en een breed netwerk in het praktijkgerichte onderzoek bij hogescholen en mbo-instellingen.

De AWTI vindt diversiteit belangrijk aangezien de adviezen van de raad de volle breedte van publieke en private kennisdomeinen en maatschappij kunnen betreffen. Relevante dimensies van diversiteit zijn naast gender, leeftijd en culturele achtergrond, ook inhoudelijke achtergrond, expertise en ervaring. De raad staat open voor personen met een internationale achtergrond die de Nederlandse taal beheersen.

Voorwaarden en procedure

Het raadslidmaatschap vraagt een tijdsbeslag van gemiddeld twee dagen per maand (0,1 fte). Hier staat een vaste vergoeding tegenover met een maximum van salarisschaal 18 Rijksoverheid plus vergoeding voor reis- en verblijfkosten. De raad vergadert één vaste dag per maand. Van raadsleden wordt de bereidheid verwacht om die dag beschikbaar te zijn in Den Haag. De benoeming geldt voor vier jaar.

Het raadslidmaatschap gaat bij voorkeur in per 1 januari 2026.

Door de minister van OCW is een onafhankelijke benoemingsadviescommissie benoemd, bestaande uit: Wim van Saarloos (voorzitter), Pearl Dykstra en Arfan Ikram.

Geschikt geachte kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek met de benoemingsadviescommissie.

Kandidaten die menen aan het profiel te voldoen, wordt verzocht uiterlijk 5 september 2025 een sollicitatiebrief met cv te sturen naar:

AWTI
T.a.v. Benoemingsadviescommissie
Prins Willem-Alexanderhof 20
2595 BE Den Haag

Of via e-mail naar: BAC@awti.nl

Vragen over de functie en over de procedure kunt u stellen aan de directeur van de AWTI via dit mailadres of telefonisch op 070 311 0920; eventueel kunt u ook in contact komen met de commissie via dit mailadres en telefoonnummer.

De procedure bestaat uit een cv-selectie en een gespreksronde. De gesprekken vinden 23, 24 en 26 september plaats in Den Haag.