Den Haag

Afdelingshoofd Onderzoek & Presentatie

Versterk de publieksbetrokkenheid door innovatieve en inclusieve manieren om onze collecties breed toegankelijk te maken.
30.08.2024
  • WO
  • 2-5 jaar
  • Vast
Nationaal Archief via Colourful People

Functieomschrijving

Afdelingshoofd Onderzoek & Presentatie | Nationaal Archief
Den Haag, 32-36 uur per week

Ben jij een ervaren leidinggevende met visie, neem jij je afdeling mee in een veranderende organisatie en heb je passie voor het betrekken van diverse publieksgroepen en professionals? Wij zoeken een inspirerend afdelingshoofd Onderzoek & Presentatie.

Wat doet het Nationaal Archief?
Het Nationaal Archief bestaat al meer dan 200 jaar. Met meer dan 142 kilometer aan papieren archieven, 300.000 kaarten en tekeningen, ruim 15 miljoen foto’s en 1,2 miljoen gigabyte aan digitale bestanden maakt het Nationaal Archief geschiedenis toegankelijk voor iedereen. Van oorlogsarchieven, reisverslagen tot het complete archief van de Staten-Generaal: je kunt bij het Nationaal Archief deze authentieke bronnen bekijken, inzien en onderzoeken. Dit geeft inzicht in ons verleden en kennis en begrip over ontwikkelingen in de samenleving. Samen met andere archieven en overheidsorganisaties zorgt het Nationaal Archief ervoor dat de informatie van vandaag toegankelijk voor burgers is en blijft, nu en in de verre toekomst. Transparantie en openbaarheid van informatie is belangrijker dan ooit. Als expertisecentrum zet het Nationaal Archief daarom haar kennis en ervaring in om de informatiehuishouding bij overheidsorganisaties te verbeteren en zodoende een steentje bij te dragen aan een open overheid.

Het Nationaal Archief wil graag dichter bij de burger komen om mensen zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn bij de toegang tot allerlei soorten informatie, zowel online als on-site. Om zoveel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met de rijkdom van onze collecties, organiseert het NA ook tentoonstellingen (bij het Nationaal Archief en elders) en zorgt het voor een breed educatieprogramma.

Speerpunten van het Nationaal Archief voor de komende jaren zijn:
  • De Nieuwe Archiefwet, vernieuwen van archiefwerk, versterken van de informatiehuishouding als expertisecentrum.
  • Verbeteren toegang tot de collectie (waaronder digitalisering).
  • Samenwerken in netwerken en versterken positionering.
  • Vergroten inclusiviteit en meerstemmigheid.

Wat vragen wij?
Afdeling Onderzoek & Presentatie is één van de zeven afdelingen van het Nationaal Archief. Deze afdeling speelt een essentiële rol in haar publiekstaak om op vernieuwende wijze dichter bij de burger te komen. In de komende jaren wordt verder ingezet op het leveren van een bijdrage aan de positionering van het Nationaal Archief en het verstevigen van de samenwerking met kennisinstellingen. Dit moet ook nadrukkelijk(er) terugkomen in de programmering, onderzoeksagenda en educatieve activiteiten. Voor deze ontwikkelopgave zijn wij op zoek naar een stevige en inspirerende leidinggevende met een heldere visie, die het volgende in huis heeft:
  • Het vermogen om de publiekstaak van de afdeling Onderzoek & Presentatie verder te verstevigen en in de doorontwikkeling nog nauwer te vervlechten met de organisatie brede doelstellingen.
  • Aantoonbare ervaring met coachend leidinggeven aan een divers team.
  • Ervaring met het bevorderen van inclusie, gelijkwaardigheid en sociale veiligheid.
  • Relevant netwerk in de museale erfgoedsector, en/of onderzoekswereld is een pre.
  • Je hebt een beeld of idee bij de relevantie van een moderne archiefinstelling in de hedendaagse informatiesamenleving.
  • Als Afdelingshoofd Onderzoek & Presentatie bij het Nationaal Archief vervul je een leiderschapsrol bij deze ontwikkelingen en maak je onderdeel uit van het managementteam. Je geeft hiërarchisch en integraal leiding aan de afdeling. Je bent verantwoordelijk voor de integratie van historisch onderzoek met presentatie, met een focus op innovatieve manieren om onze collecties tentoon te stellen en zo breed mogelijk toegankelijk te maken.

Functie-eisen

Jouw profiel
Je bent een ervaren manager en met jouw stijl van leidinggeven weet je jouw team en je collega’s te inspireren en mee te nemen in ontwikkelingen die nodig zijn om de ambities van het Nationaal Archief waar te maken. Met jouw strategische visie op ontwikkeling en vernieuwing ben jij in staat om samen met het team de activiteiten en producten van de afdeling door te ontwikkelen. Daarbij ben je een mensgerichte manager met een resultaatgerichte inslag. In het managementteam ben je een verbinder die de doelstellingen van het Nationaal Archief vertaalt naar onderzoek en presentatie.

Jouw competenties:
  • Strategische en analytische vaardigheden
  • Visie, lef en durf
  • Politiek-bestuurlijke sensitiviteit
  • Netwerkvaardigheden
  • Overtuigingskracht en het vermogen om mensen uit te dagen
  • Mens- en resultaatgericht

De afdeling Onderzoek & Presentatie
De afdeling Onderzoek & Presentatie ontwikkelt publieks- en educatieprogramma’s, gebaseerd op archieven van het Nationaal Archief. Het doel is om meer mensen van verschillende doelgroepen bekend(er) te maken met de archieven, het werk van het archief en de betekenis van het archief als instituut voor iedereen. We werken daarbij zoveel mogelijk in co-creatie en altijd vanuit verschillende perspectieven op de geschiedenis. Daarbij gaan we voor een optimale bezoekerservaring, zowel in ons gebouw (en steeds meer daarbuiten) als op school, als online. Verder regelt de afdeling O&P ook de bruikleenaanvragen van stukken en collecties voor andere instellingen en kan je bij de afdeling terecht voor archiefonderzoek op aanvraag. Onze floormanagers zorgen voor een goed verloop van de dagelijkse gang van zaken en de gastvrijheid in de publieksruimtes.

Wat bieden wij?
Bij het Nationaal Archief bieden we uitstekende arbeidsvoorwaarden, waaronder:
  • Een marktconform salaris (schaal 14 cao Rijk, max. €8550,40 bij fulltime dienstverband) dat recht doet aan de functie en ervaring.
  • Tijdelijk dienstverband van 32-36 uur voor 1 jaar met uitzicht op vaste aanstelling.
  • Beschikking over een individueel keuzebudget (IKB) van 16,5% van het brutosalaris.
  • Ruime regeling voor vakantiedagen om een gezonde werk-privébalans te ondersteunen.
  • Mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei, ondersteund door diverse opleidings- en trainingsprogramma's.
  • Flexibele werkmogelijkheden, inclusief de mogelijkheid tot hybride werken.
  • Een inclusieve organisatiecultuur waarbinnen diversiteit en inclusie belangrijk zijn.
  • De kans om een significante bijdrage te leveren aan de toegankelijkheid van nationale collecties, met impact op huidige en toekomstige generaties.

Diversiteit en Inclusie
We willen er zijn voor iedereen. Daarom zetten we stappen om een inclusievere organisatie te worden. Het Nationaal Archief bevordert een cultuur waar medewerkers zichzelf kunnen zijn en zich vrij voelen om hun mening te geven. Hierbij staan openheid naar elkaar, transparantie in wat we doen en sensitiviteit voor wat in de maatschappij speelt voorop. We zijn ervan overtuigd dat we op ons best zijn als wij een breed spectrum aan perspectieven, achtergronden, oriëntaties en kennis in huis hebben. We bevorderen het werken in divers samengestelde teams.

Ben je enthousiast geworden?
Het Nationaal Archief laat zich in deze procedure begeleiden door executive searchbureau Colourful People. Je kunt solliciteren door je cv en motivatie (beide in pdf) uiterlijk 20 september 2024 te uploaden via het sollicitatieformulier op de website van Colourful People. Voor vragen over deze functie kun je contact opnemen met Hatice Türkmen, senior partner bij Colourful People via 06 46 08 12 32.
De online preselectiegesprekken vinden plaats op 24 en 25 september. De selectiegesprekken zijn gepland op 9 en 15 oktober.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Gewenste uren (Min-Max)

32-36