Rotterdam

Lid College van Bestuur – Zadkine

Een inspirerende, gedreven en empathische bestuurder die een scherp oog voor financiën combineert met het verfijnen van de interne bedrijfsvoering
13.09.2024
  • WO
  • 5-10 jaar
  • 10-15 jaar
  • > 15 jaar
Zadkine

Functieomschrijving

Zadkine
Bij Zadkine vind je meer dan 140 mbo-opleidingen in de regio Rotterdam; voltijds, deeltijds, bedrijfstrajecten en ook opleidingen voor volwassenen. Zadkine is er voor de bakkers en de kappers. Voor de stewardessen en de heftruckchauffeurs. Voor de verkopers en de verpleegkundigen. Studenten ontdekken hier hun toekomst.
Zadkine wil iedere student de beste kansen bieden. Kansen om te ontwikkelen, afgestemd op hun ambities, interesses, talenten én groeipotentie. En afgestemd op de actuele en toekomstige vraag van de arbeidsmarkt. Buiten de gebaande paden. Op die andere manier geeft Zadkine invulling aan de vraag ‘Hoe ver wil jij komen?’.
Het maakt niet uit waar een student start of welk carrière pad hij of zij bewandelt. Samen met de 12 colleges leidt Zadkine hen op tot een trotse vakman of -vrouw. Zo hoopt Zadkine bij te dragen aan het geluk van de studenten. Om hen de grootste kans te bieden op succes bij hun vervolgstap naar een baan of vervolgopleiding. Dat is de missie van Zadkine, daar gaat Zadkine voor.

Vacature
Zadkine kent een collegiaal bestuur met een driehoofdig College van Bestuur: een voorzitter en twee leden. Het College van Bestuur is verantwoordelijk voor het tot stand komen van het strategisch beleid, het onderwijsbeleid en het bestuur en beheer van de organisatie Zadkine. De eindverantwoordelijkheid is belegd bij de voorzitter van het College van Bestuur. De aansturing van de organisatie vraagt een vergaande mate van onderlinge communicatie en samenwerking van alle leden van het College van Bestuur en directeuren van de colleges en stafdiensten. Het College van Bestuur heeft op hoofdlijnen de volgende bestuurlijke portefeuilles: strategie en externe contacten, onderwijs & kwaliteit, financiën, vastgoed, facilitaire dienstverlening en ICT (IM/IT).

Aandachtsgebieden en opgave
Binnen het College van Bestuur heeft het lid van het College van Bestuur de aandachtsgebieden financiën, vastgoed, facilitaire dienstverlening en ICT (IM/IT) van Zadkine. De portefeuilleverdeling en aansturing van andere (beleids)thema’s en activiteiten, is mede afhankelijk van de onderlinge complementariteit binnen het bestuur en de kennis en ervaring die het nieuwe bestuurslid meebrengt.
Het nieuwe lid van het College van Bestuur is nadrukkelijk een teamspeler die zowel onderdeel is van een integraal werkend College van Bestuur als het bredere leiderschap van Zadkine.
Mede als gevolg van demografische ontwikkelingen en veranderend keuzegedrag neemt de directe instroom vanuit het voortgezet onderwijs in het regulier mbo af. Daarentegen krijgt de landelijke markt van Leven Lang Ontwikkelen meer gestalte, zodat daar nu daadwerkelijk positie moet worden ingenomen. Dat vraagt van het mbo om een flexibel en modulair onderwijsmodel en om intensieve co-creatie met de omgeving. Het betekent ook extra samenwerking in de regio zoals de voorgenomen samenwerking met het Albeda college.
Naast de externe ontwikkelingen die effect hebben op de Zadkine-organisatie, zijn er ook uiteenlopende interne uitdagingen voor de komende jaren zoals het verbeteren van het studiesucces, terugdringen van het vsv, studentenaantallen behouden en verhogen, verlaging van de werkdruk, flexibilisering en modularisering onderwijs en het verder verstevigen van de financiële positie van Zadkine. Deze veranderingen hebben effect op de wijze waarop men (samen)werkt en heeft ook impact op de cultuur binnen Zadkine.

De kandidaat
De nieuwe bestuurder aan de volgende functievereisten:

  • Heeft een academisch werk- en denkniveau;
  • Is een ervaren financial met een brede blik op bedrijfsvoering, financiën, vastgoed, facilitaire dienstverlening en ICT (IM/IT) en is bekend met complexe bestuurlijke vraagstukken binnen (onderwijs) organisaties;
  • Heeft bewezen bestuurlijke- en managementkwaliteiten in een complexe organisatie;
  • Is een verbinder die gericht is op collegiale samenwerking; weet noodzakelijke veranderingen te initiëren en implementeren, creëert draagvlak en draagt zorg voor gezamenlijkheid in de organisatie;
  • Is kader stellend en ontwikkelingsgericht; weet op inspirerende wijze de visie en doelstellingen op lange termijnbeleid van de organisatie mede te ontwikkelen, te formuleren en over te brengen;
  • Is een stevige bestuurder die op natuurlijke wijze richting en sturing geeft aan een groep; beschikt over verschillende leiderschapsstijlen en weet deze, afhankelijk van de persoon en situatie op juiste wijze in te zetten;
  • Heeft een scherp oog voor de financiële kaders
  • Heeft visie op de toenemende digitalisering en de toekomstige data-gedrevenheid van organisaties.
  • Heeft sterke affiniteit of ervaring met het middelbaar beroepsonderwijs binnen een grootstedelijke context.

De bestuurder brengt de volgende competenties mee als het gaat om het leiderschapsprofiel:

  • Inspiratie, nabijheid en verbinding zijn leidende uitgangspunten voor een (dienende) leiderschapsstijl. Daarbij neemt de bestuurder een lerende en zelf reflecterende houding in.
  • De bestuurder is in staat om de vertaalslag te maken van de eigen aandachtsgebieden naar de collectieve opgave en heeft oog voor het grotere geheel en schakelt daarbij makkelijk van visie tot en met operatie en weer terug.
  • De bestuurder is koersvast, besluitvaardig en houdt rust en bewaart het overzicht.
  • De bestuurder communiceert helder en transparant. Kan goed luisteren.
  • De bestuurder heeft affiniteit met en oog voor (de meerwaarde van) medezeggenschap.
  • De bestuurder staat én komt op voor een open, diverse en inclusieve cultuur vanuit een actieve dialoog en maakt verbinding met (de belevingswereld van) studenten en medewerkers.

De procedure (sluitingsdatum: vrijdag 27 september 2024)
Voor Zadkine begeleidt Chasse Executive Search de executive search naar het nieuwe lid van het College van Bestuur. Vanuit Chasse Executive Search begeleidt Marrit Smit, partner, de procedure.

Op de sollicitatie is het privacy statement van Chasse van toepassing. Meer informatie over het privacy statement leest u hier.

Een uitgebreid functieprofiel met nadere informatie over de functie-eisen, de context, de bezoldiging en planning is beschikbaar en op deze pagina te downloaden:

Download het volledig functieprofiel
Solliciteren tot: 27/09/2024