Utrecht

Lid College van Bestuur I MBO Utrecht

Heb jij bestuurlijke kwaliteiten, strategisch denkvermogen en wil jij werken in een vooruitstrevende organisatie? Lees dan snel verder!
20.09.2024
  • WO
  • 5-10 jaar
  • Tijdelijk
MBO Utrecht via Colourful People

Functieomschrijving

Lid College van Bestuur I MBO Utrecht

MBO Utrecht zoekt een nieuw lid College van Bestuur met ruime ervaring in financiën en bedrijfsvoering. Samen met de voorzitter draag je in deze functie bij aan het ondersteunen van professionals in het vormgeven en uitvoeren van innovatief onderwijs. Je hebt een duidelijke visie op het beroepsonderwijs van de toekomst en weet daarmee bij te dragen aan de ontwikkeling in de regio Utrecht.

Wat doet MBO Utrecht?
MBO Utrecht is een kleinschalige dynamische onderwijsinstelling die doelmatig onderwijs aanbiedt met een sterke focus op innovatie en samenwerking. Zij levert een belangrijke bijdrage aan de talentontwikkeling en toekomstkansen van haar studenten tot zelfbewuste professionals. Er is veel aandacht voor de ontwikkeling van talent, arbeidsvaardigheden, ondernemend gedrag, maatschappelijke betrokkenheid, respect voor elkaar en burgerschap. Deze keuzes zijn verankerd in de missie en visie, en in de kernwaarden Persoonlijk, Verbonden en Verantwoordelijk. De speerpunten geven richting aan de beweging die al eerder is ingezet; Persoonlijk Leren, Samen Ontwikkelen en Het verschil maken.

MBO Utrecht biedt circa 50 verschillende opleidingen op vier mbo-niveaus aan. Alle beroepsopleidingen bereiden voor op het werkveld, het vervolgonderwijs, en een goede bijdrage aan de maatschappij. Verspreid over drie locaties in Utrecht en één locatie in Hilversum volgen ruim 5.000 studenten onderwijs bij MBO Utrecht. MBO Utrecht vervult met het portfolio van opleidingen een belangrijke sociaaleconomische en maatschappelijke functie in de regio Utrecht.

Bestuur en toezicht
MBO Utrecht werkt met een plat organisatorisch model met een collegiaal bestuur en resultaatverantwoordelijke onderwijsteams. Het onderwijs is kleinschalig georganiseerd in elf academies. De academies zijn gebundeld in drie onderwijsclusters en worden ondersteund door zeven diensten. De clusterdirecteuren van de academies zijn onderwijskundig leiders en geven leiding aan teamleiders. Daarnaast beheren zijn een aantal MBO Utrecht-brede thema’s in de rol van portefeuillehouder. Het onderwijs is leidend in de bepaling van de beleidsagenda.

Het College van Bestuur (CvB) heeft de dagelijkse leiding over MBO Utrecht. De Raad van Toezicht (RvT) bestaat uit vijf leden en ziet toe op het beleid van het CvB en op de algemene gang van zaken binnen MBO Utrecht. Naast de RvT is er ook een Raad van Advies en wordt in de medezeggenschap actief samengewerkt met de Ondernemings- en Studentenraad.

De besturingsfilosofie van MBO Utrecht is gericht op samenwerking, transparantie en resultaatgerichtheid. De organisatie werkt met een platte structuur waarin vertrouwen, autonomie en verantwoordelijkheid centraal staan. Er wordt gestreefd naar continue verbetering en innovatie, waarbij input van alle betrokkenen gewaardeerd wordt. De focus ligt op het creëren van een veilige, inclusieve en stimulerende leeromgeving die bijdraagt aan de groei van zowel studenten als medewerkers.

Als lid van het College van Bestuur heb je een cruciale rol in het strategisch leiden van de organisatie en het vormgeven van de toekomst van beroepsonderwijs in Utrecht met een primaire verantwoordelijkheid in financiën en bedrijfsvoering.

Functie-eisen

Wie zoeken wij?
Wij zoeken een bestuurder met de volgende kennis en ervaring:
  • Eindverantwoordelijkheid in een publieke organisatie, bij voorkeur in een grootstedelijke context.
  • Ruime ervaring met bedrijfsvoering en financiën in een (onderwijs) organisatie op strategisch niveau.
  • Bestuurlijke kwaliteiten en ervaring met beroepsonderwijs.
  • Het overzien en begeleiden van processen rondom samenwerking en communicatie tussen de verschillende (bestuurs)organen, zoals de Raad van Toezicht, ondernemingsraad, studentenraad en Raad van Advies.
  • Strategisch werk- en denkvermogen en opleiding op academisch niveau.

En de volgende persoonlijke kenmerken:
  • Omarmt de missie, visie en kernwaarden van MBO Utrecht.
  • Heeft een inspirerende visie op ‘richting geven’ aan een mbo-organisatie, kan daarbij heldere kaders bieden voor organisatie en uitvoering.
  • Verbindend en bouwend, zowel intern als naar externe stakeholders.
  • Heeft een regionaal en landelijk netwerk passend bij de functie.
  • Kan ruimte bieden om te leren in positieve en open sfeer.

In verband met de continuïteit in het bestuur gaat de voorkeur uit naar een kandidaat die twee termijnen kan dienen.

Wil je meer informatie over het profiel, achtergrond en het proces? Lees dan het document in de bijlage.

Wat bieden wij de nieuwe bestuurder?
MBO Utrecht is een vooruitstrevende organisatie waar nog voldoende mogelijkheden zijn om het onderwijs nog creatiever, uitdagender en innovatiever vorm te geven en de bedrijfsvoering verder te optimaliseren. Men kent elkaar, de lijnen zijn kort, waardoor het makkelijk schakelen is. Er zijn investeringen in nieuwbouw gedaan, waardoor er een prachtige onderwijsboulevard gerealiseerd is, een nieuwe locatie is daarnaast in aanbouw.

De functie is ingeschaald in klasse E volgens WNT OCW-sectoren. Het aanbod van MBO Utrecht is afhankelijk van de ervaring en het profiel. De benoemingsperiode is voor een termijn van vier jaar, waarna conform de statuten van de stichting, nog eenmaal een benoeming mogelijk is.

Wil je reageren?
MBO Utrecht laat zich in deze procedure ondersteunen door executive searchbureau Colourful People. Nadere informatie over de vacature is te verkrijgen bij Monique Spaansen, senior partner bij Colourful People. Monique is bereikbaar via m.spaansen@colourfulpeople.nl. Voor vragen kun je een afspraak plannen via de volgende link: Tijd reserveren met Monique Spaansen | Colourful People: informatiemoment over functie lid CvB. Je kunt een sollicitatie indienen tot 13 oktober via het sollicitatieformulier op onze website. De gesprekken met de selectiecommissies vinden plaats op 8 en 15 november in Utrecht. De formele benoeming vindt plaats door de Raad van Toezicht. Het streven is om de functie per 1 februari 2025 te laten ingaan, of eerder indien mogelijk.

Uitgebreide informatie
Profiel lid CvB MBO Utrecht .pdf

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Salaris (Min-Max)

In overleg

Gewenste uren (Min-Max)

<20