Deventer

Voorzitter College van Bestuur– Saxion

03.01.2025
  • WO
  • Postdoctoraal
  • 10-15 jaar
  • > 15 jaar
Saxion

Functieomschrijving

De organisatie

Wat Saxion wil
Saxion wil haar talent voor de toekomst inzetten voor een duurzame, digitale en veilige samenleving. Onze overtuiging is dat we voor de wereld van morgen samen anders moeten denken, leren en doen. Met aandacht voor klimaat, biodiversiteit, schaarste van grondstoffen en welzijn van mens en dier. Alleen zo behouden we onze brede welvaart, met een gezond en goed bestaan. Saxion wil een plek zijn die in alles talent voor de toekomst ademt. Die de toon zet met getalenteerde docenten en onderzoekers, toonaangevend praktijkgericht onderzoek en innovatieve opleidingen die passen bij de regio. We hebben een sterke basis aan opleidingen. Om in te spelen op de huidige en toekomstige vraag van de regionale arbeidsmarkt, blijven we ons onderwijsaanbod vernieuwen en verbreden. Wij willen maximaal bijdragen aan persoonlijke en professionele groei van onze studenten en aan de kracht van de regio Oost- en Midden-Nederland. Die regio verwacht van ons kennis, praktische oplossingen en professionals die de komende decennia het verschil maken. Wij willen dat de nieuwe generatie studenten zich kan ontplooien en een mooie toekomst kan opbouwen. Wij willen in dit landsdeel de best mogelijke verbinder zijn van talent en toekomst en daarom is het onze ambitie om bij de beste hogescholen van Nederland te horen. En uiteraard hoort de hogeschool zich continu te ontwikkelen: zoals de samenleving zich ontwikkelt, hoort ook Saxion mee te gaan met de tijd. De organisatie is eigenlijk permanent ‘in transitie’ door een open oog en oor te hebben voor maatschappelijke ontwikkelingen, maar ook te bezien op welke wijze de interne werkwijze kan worden versterkt.

Wat Saxion doet
In onze inclusieve en persoonlijke hogeschool leiden we met kwalitatief goed onderwijs studenten op voor hun rol in de samenleving. We helpen de regio sterker te maken met groei van ons praktijkgericht onderzoek dat goed aansluit bij de vraag van het werkveld, bedrijfsleven en publieke sectoren zoals zorg en onderwijs. We werken aan innovatie, stimuleren een leven lang ontwikkelen en inspireren onze studenten tot eigenwijze keuzes en creatief ondernemerschap. We richten ons in ons onderwijs, onderzoek en ondernemerschap op wat je kunt bereiken met een slimme wisselwerking tussen mens en technologie: Living Technology. Door met deze focus overal kennis en technologie te verbinden, dragen we bij aan duurzaamheid, digitalisering en veiligheid in de samenleving. Zo helpen we om de duurzame ontwikkeldoelen te behalen, leveren we een bijdrage aan de maatschappelijke vragen van nu en morgen en stimuleren we succesvolle nieuwe bedrijvigheid die aansluit bij wat de regio nodig heeft. We hebben aandacht voor het welzijn van onze studenten en bieden ze de juiste steun en stimulans om hun studie succesvol te kunnen afronden. We zorgen dat ze vakkundig sterk staan aan het eind van hun opleiding en geven ze de kans om over grenzen heen te kijken, in andere vakgebieden, andere branches, andere landen. Vanuit onze overtuiging dat mensen elkaar energie en kracht geven door aandacht, zorgen we ook goed voor onze docenten, onderzoekers en ondersteunende medewerkers. Zo zorgen we ervoor dat iedereen zich bij ons thuis voelt en zich persoonlijk gezien en gekend voelt. We ondersteunen elkaar om binnen Saxion een resultaatgerichte, professionele cultuur te versterken. Zo halen we het beste uit ons talent voor de toekomst.

Saxion is een hogeschool voor het hoger beroepsonderwijs (hbo). In Apeldoorn, Deventer en Enschede studeren ruim 26.000 studenten. Saxion biedt uiteenlopende opleidingen en bijzondere afstudeerrichtingen of specialisaties. Samen met bedrijven en instellingen wordt door onze lectoraten toegepast onderzoek gedaan. Daarnaast heeft onze Parttime School een gevarieerd aanbod van bij- en nascholing.

Saxion heeft uiteraard ook te maken met stevige uitdagingen: de regio wordt gekenmerkt door natuurlijke krimp, terwijl de landelijke overheid stevige bezuinigingen oplegt aan de onderwijssector. Daarnaast wordt een rem gezet op de internationale instroom van studenten, hetgeen vooral in de grensregio’s voor een stevige rem op de ontwikkeling zorgt. Ook vragen bijvoorbeeld de verdere groei van Saxion in Apeldoorn en het verder vormgeven van een leven lang ontwikkelen om aandacht. Het adresseren van deze uitdagingen vraagt om visie, verbinding en leiderschap, waarbij het verder toegroeien naar de gewenste cultuur essentieel is.

Strategisch Plan 2025-2030
Wij willen stevige stappen zetten in onze maatschappelijke functie. Met minder studenten - en dus minder geld - leveren we in onze regio het talent voor de toekomst om te bouwen aan een duurzame, digitale en veilige samenleving.

Dat doen we met vier bewegingen: meer studentsucces en -welzijn, een breder onderwijsaanbod gericht op de behoeften en mogelijkheden van de regio, flinke groei van onze onderzoektak en een resultaatgerichte professionele cultuur.

In het Strategisch Plan 2025-2030 beschrijven we:

  • de basis van Saxion - Wat we willen, doen en elke dag laten zien;
  • Saxion-studenten - Succesvol en betrokken;
  • Saxion-onderwijs - Een leven lang talent ontwikkelen;
  • Saxion-onderzoek - Meer impact door innovatie;
  • Saxion-ondernemerschap - Rechtstreeks naar de regio;
  • Saxion: mensen en organisatie - Talenten in beweging.

Link naar strategisch plan: Saxion strategisch plan

Saxion heeft twaalf academies waaronder de Saxion Parttime School. Elke academie heeft een eigen aanbod van bachelor- en master-opleidingen, studieroutes en cursussen. Het praktijkgericht onderzoek is dichtbij het onderwijs georganiseerd en vindt vanuit de Lectoraten bij de academies plaats. De ondersteunende diensten zijn gericht op ondersteuning van de bedrijfsvoering of gericht op onderwijs en studentsupport, ondernemerschap en onderzoek.

Link naar Saxion organisatie: Saxion organisatie

Centrale Medezeggenschapsraad (CMR)
De CMR bestaat uit 24 leden: 12 medewerkers en 12 studenten. De leden worden gekozen tijdens de medezeggenschapsverkiezingen. De CMR mag over alle aangelegenheden die Saxion betreffen standpunten kenbaar maken en voorstellen doen aan het College van Bestuur. Naast het feit dat de CMR over alle besluitvorming wordt geïnformeerd heeft zij instemmings- of adviesrecht op veel voorgenomen beleidsmaatregelen.

Raad van Toezicht
De Raad van Toezicht houdt toezicht op het beleid van het college en de algemene gang van zaken binnen de hogeschool. Het College van Bestuur legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht. Het bestuur en toezicht is volgens de uitgangspunten van de ‘Branchecode goed bestuur hogescholen’ ingericht.

Positie

College van Bestuur
Het College van Bestuur bestuurt en vertegenwoordigt Saxion. De taken en bevoegdheden van het College van Bestuur zijn vastgelegd in de wet, de statuten van de Stichting Saxion en het Bestuursreglement. Het College van Bestuur is gezamenlijk verantwoordelijk voor de strategie, de sturingsfilosofie, het beleid en de uitvoering daarvan voor de hele organisatie. De uitvoering vindt primair plaats op het niveau van de academies en de ondersteunende diensten; het College van Bestuur schept de noodzakelijke voorwaarden en is bestuurlijk verantwoordelijk. Binnen het CvB functioneert de voorzitter als ‘primus inter pares’. Dat vergt een goed oog voor de onderlinge verhoudingen en voor de balans tussen de persoonlijkheden en portefeuilles van de drie collegeleden.

Het college bestaat op dit moment uit Anka Mulder (voorzitter), Timo Kos en Richard Wielinga. Timo Kos heeft zijn vertrek aangekondigd en verlaat de organisatie op 1 maart. Anka Mulder verlaat de organisatie op 1 mei. De functie van voorzitter wordt als eerste ingevuld.

Richard Wielinga is als lid College van Bestuur verantwoordelijk voor de portefeuille financiën en bedrijfsvoering. Binnen het College van Bestuur zijn diensten en academies evenwichtig verdeeld zodat alle leden van het College van Bestuur verbinding hebben met zowel ondersteunende processen als het primaire proces.

De portefeuilleverdeling zal na benoeming van de nieuwe voorzitter in onderlinge afstemming en met de RvT opnieuw worden beoordeeld en vastgesteld mede op basis van achtergrond, kennis en ervaring. De voorzitter is bij uitstek (eind)verantwoordelijkheid draagt voor de uitvoering van de strategie en voor de vertegenwoordiging van Saxion. Bij de samenstelling van het College van Bestuur wordt gestreefd naar complementariteit en diversiteit van achtergrond en ervaring, deskundigheden, persoonlijkheidskenmerken, competenties en geslacht. Overeenkomstig het Medezeggenschapsreglement CMR, wordt de portefeuilleverdeling ter advisering voorgelegd aan de CMR.

De leden van het CvB hebben naast hun verantwoordelijkheid voor de organisatie een sterke externe focus. Zij vertegenwoordigen Saxion en initiëren en onderhouden relevante externe contacten in de beroepspraktijk waaronder het bedrijfsleven, bij ministeries en overheden, onderwijs(gerelateerde) instellingen, strategische boards en de media.

Kandidaat profiel

Profiel Voorzitter College van Bestuur
U bent van nature een verbinder en teamspeler, toegankelijk en transparant in het handelen, gemakkelijk benaderbaar en aanspreekbaar. U communiceert helder, hebt visie en inspireert. Medewerkers en studenten voelen zich meegenomen in de plannen van en voor Saxion. Eerlijkheid, vertrouwen, respect en integriteit zijn kernwaarden van uw leiderschap. U bent cultuurdrager van de veranderingen waar Saxion voor staat. U zorgt voor samenwerking tussen de verschillende eenheden van Saxion en doet dat op basis van afgesproken, duidelijke kaders. U stimuleert ondernemerschap, ontwikkeling en innovatie en geeft daar leiding aan. U straalt optimisme en enthousiasme uit, hebt humor en een zelf reflecterende houding. U stimuleert binnen Saxion zakelijkheid en resultaatgerichtheid, bent koersvast en vasthoudend, maar bent ook oprecht betrokken bij en geïnteresseerd in mensen.

U weet ontwikkelingen in de externe omgeving te verbinden met de strategie en ambities van Saxion, medewerkers en studenten. U heeft een heldere visie op de huidige ontwikkelingen in het onderwijs en onderzoek, de aansluiting op de regionale arbeidsmarkt en positionering van Saxion. U baseert zich op het strategische plan 2025-2030 dat recent is opgesteld. U kunt dit vertalen naar de praktijk van docenten en studenten, onderwijs, onderzoek, ondernemerschap en het werkveld, zet daarvoor samen met de andere twee collegeleden de lijnen uit en maakt heldere keuzes. U zorgt voor een onderscheidend en herkenbaar karakter van Saxion zowel op regionaal, landelijk als internationaal niveau.

Belangrijk! U bent het interne en externe boegbeeld van de organisatie en onderhoudt in afstemming met de andere collegeleden effectief contact met voor Saxion belangrijke strategische stakeholders. U bent een netwerker op strategisch niveau, vervult met verve de ambassadeursrol en enthousiasmeert strategische stakeholders voor de visie en ambities die Saxion heeft op basis van uw persoonlijkheid en gezag. U weet de samenwerking met bedrijfsleven, maatschappelijke instellingen, overheidsorganisaties en andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen te onderhouden en verder vorm te geven. Zet Saxion en de regio’s in samenwerking met andere stakeholders landelijk en Europees op de kaart. Het belang van de hogeschool en het hoger onderwijs weet u goed op de kaart te zetten en u levert regionaal en landelijk een bijdrage aan de lobby t.b.v. het hoger onderwijs.

U hecht waarde aan een open en constructieve relatie met de CMR. U toont oprechte interesse in wat er bij studenten en medewerkers speelt. Toont nabijheid en bent aanspreekbaar en benaderbaar.

U legt samen met de andere collegeleden verantwoording af aan de Raad van Toezicht en draagt zorg voor een transparante communicatie en wisselwerking met de Raad van Toezicht en ziet erop toe dat deze tijdig en volledig geïnformeerd wordt.

Kennis en ervaring
Voor de vacature in het College van Bestuur wordt een kandidaat gezocht met:

  • Ervaring op bestuurlijk niveau in het hoger onderwijs of in een grote complexe organisatie met professionals;
  • Relevante ervaring met de besturing van transitieprocessen en (cultuur)verandering;
  • Succesvolle ervaring in een extern complex bestuurlijk krachtenveld;
  • Een voor Saxion relevant netwerk en kennis van de regio’s, met grote affiniteit voor de problematiek en mogelijkheden van Oost- en Midden-Nederland. Een bestuurlijk netwerk in ‘Den Haag’, op voor Saxion belangrijke thema’s is een pré;
  • Voldoende inzicht in en kennis van de financiële en bedrijfsmatige processen binnen het Hoger Onderwijs;
  • Affiniteit met het Living Technology profiel van Saxion;
  • Internationale oriëntatie, beschikt over professionele spreek- en schrijfvaardigheid, ook in de Engelse taal;
  • Een relevant opleidingsniveau, passend voor de functie.

Competenties

Groepsgericht Leiderschap
Richting en sturing geven aan Saxion en interne en externe samenwerkingsverbanden tot stand brengen en handhaven om een beoogd doel te bereiken. U bent een teamspeler, een mensen mens en een verbindende leidinggevende, organiseert besluitvorming zodanig dat iedereen zijn bijdrage kan/moet leveren en er een goed draagvlak ontstaat. U investeert in de ontwikkeling van uw team en weet mensen verder te brengen in hun professionele ontwikkeling. U bent in staat om met uw team de gewenste cultuurverandering tot stand te brengen, waarbij reflectie op zowel uw eigen bijdrage als die van het leiderschapsteam van Saxion voor u vanzelfsprekend is. Tegelijkertijd koestert u de professionaliteit en de autonomie van de medewerkers van Saxion. Ook heeft u het vermogen om medewerkers (en waar passend studenten) mee te nemen en te enthousiasmeren voor de te varen koers.

Visie
U kunt afstand nemen van de dagelijkse praktijk en kunt zich concentreren op de hoofdlijnen en het langetermijnbeleid. U ziet kansen en mogelijkheden en de weg die hiertoe kan leiden. U heeft een duidelijk lange termijndoel en een of meer scenario’s om hiertoe te komen. U heeft het vermogen de visie uit te dragen op een aansprekende c.q. inspirerende wijze, zowel extern als intern.

Omgevingsbewustzijn
U laat blijken goed geïnformeerd te zijn over maatschappelijke, politieke ontwikkelingen en andere omgevingsfactoren en kunt deze kennis effectief benutten voor de eigen functie of organisatie. U treedt zodanig naar buiten dat hiermee het voor Saxion gewenste imago tot stand wordt gebracht. En u ontwikkelt en onderhoudt samen het netwerk met de voor de organisatie belangrijke stakeholders.

Ondernemerschap
U laat zien over een sterk ontwikkeld ondernemend vermogen te beschikken. Dit uit zich in het signaleren van kansen, het nemen van initiatieven, en het ontwikkelen van strategieën die bijdragen aan de groei, innovatie, en impact van Saxion.

Resultaatgerichtheid
Op effectieve wijze geeft u sturing aan de organisatie en u bepaalt samen met de andere twee bestuurders de doelen en prioriteiten en u zorgt dat de benodigde acties, tijd en middelen beschikbaar zijn om de bepaalde doelen te kunnen bereiken. U zorgt op een resultaatgerichte manier voor het realiseren van de strategische ambitie. Het behalen van resultaten en realiseren van doelstellingen is voor u een vanzelfsprekendheid.

Ambitie
U legt de lat hoog voor uzelf en voor anderen. U toont (voorbeeld)gedrag dat erop gericht is om steeds beter te worden of hogerop te komen; investeert in de eigen ontwikkeling en die van anderen om dit te bereiken. U blijft kritisch ten aanzien van de kwaliteit van onderwijs, onderzoek, processen en systemen.

Arbeidsvoorwaarden
De nieuwe Voorzitter van het College van Bestuur zal worden benoemd voor een periode van vier jaar, met een mogelijkheid tot herbenoeming voor nog maximaal vier jaar.
De bezoldiging en de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn gebaseerd op de Wet Normering Topinkomens voor de publieke sector en het daarop gebaseerde uitgangspunt van de Raad van Toezicht.

Procedure
Maes & Lunau Executive Search ondersteunt Saxion tijdens de selectieprocedure voor de nieuwe Voorzitter College van Bestuur.

  • De voorselectie is in handen van Maes & Lunau, waar een eerste interview zal plaatsvinden
  • CV-presentatie
  • Eerste gespreksronde met de selectiecommissie en tweede gespreksronde
  • Voorlopige keuze kandidaat
  • Nagaan referenties en antecentenonderzoek
  • Kennismaking kandidaat Raad van Toezicht
  • Voorgenomen benoeming
  • Advies CMR over voorgenomen benoeming
  • Arbeidsvoorwaardengesprek
  • Benoeming door Raad van Toezicht uiterlijk 1 maart 2025

Contactgegevens
Deze search wordt uitgevoerd door Teunis de Haas, partner bij Maes & Lunau.

Voor meer informatie over deze positie kunt u contact opnemen met:

Bastiaan Nap, research consultant
E. bastiaan.nap@maeslunau.com
T. 06 5700 2730