Apeldoorn

Lid Raad van Toezicht, profiel Publiek-Sociaal domein

In verband met het vertrek van een van de leden van de Raad van Toezicht zoekt Riwis Zorg & Welzijn per maart een nieuw lid met het profiel Publiek-Sociaal domein. 

08.01.2025
  • WO
  • 5-10 jaar
  • Tijdelijk

Riwis Zorg & Welzijn (via PublicSpirit)

Functieomschrijving

Raad van Toezicht

De Raad bestaat uit vijf leden en kent de volgende commissies: financiën, Remuneratie en Kwaliteit, Veiligheid & Innovatie. De Raad van Toezicht geeft invulling aan haar taken als toezichthouder, werkgever en sparringpartner/adviseur.

De Raad van Toezicht toetst of de Raad van Bestuur bij zijn beleidsvorming en de uitvoering van zijn bestuurstaken oog houdt voor het belang van de organisatie. En tevens van de Stichting in relatie tot haar maatschappelijke doelstelling, namelijk het realiseren van goede zorg. Hieronder wordt verstaan zorg van goede kwaliteit, die voldoet aan professionele standaarden en eigentijdse kwaliteits- en veiligheidseisen, de beschikbaarheid van de zorg en de betaalbaarheid daarvan. De behoeftes, wensen, ervaringen en het belang van cliënten in het algemeen staan centraal en zijn richtinggevend voor de te bieden zorg. Tevens toetst de Raad van Toezicht of de Raad van Bestuur daarbij een zorgvuldige en evenwichtige afweging heeft gemaakt van de belangen van allen die bij de Stichting en de daarmee verbonden instellingen betrokken zijn.

De Raad van Toezicht voert zijn taken uit vanuit een proactieve en constructieve benadering, op basis van onderling vertrouwen en vertrouwen naar de Raad van Bestuur. De Raad van Toezicht vindt het zijn taak om zorgvuldig om te gaan met het spanningsveld vertrouwen versus controle. Meningsvorming en besluitvorming vinden plaats op basis van een actieve, open en kritische dialoog. Hierbij zijn een zorgvuldige voorbereiding en een onderzoekende houding van belang. De toezichthouders zijn hier alert op en spreken elkaar, indien nodig, hierop aan.

De Raad van Toezicht wil zichtbaar zijn binnen de organisatie, is transparant over de eigen werkwijze en aanspreekbaar op zijn verantwoordelijkheid. Van belang hierbij is dat de medezeggenschapsgremia de toegang tot de Raad van Toezicht weten te vinden. De Raad van Toezicht vindt zowel de gezamenlijke reflectie met de Raad van Bestuur alsook de onderlinge reflectie van belang. Dit betekent onder meer dat er jaarlijks wordt geëvalueerd.

Profiel Lid Raad van Toezicht - algemeen

De leden van de Raad van Toezicht oefenen toezicht uit op de Raad van Bestuur. Zij doen dit:

  • kritisch;
  • met verstand van zaken en inlevingsvermogen;
  • onafhankelijk ten opzichte van de Raad van Bestuur.

Zij beschikken daartoe over een relevante maatschappelijke ervaring, hebben een open oog voor maatschappelijke ontwikkelingen en leveren een concrete bijdrage vanuit hun individuele achtergrond. Van de leden van de Raad van Toezicht wordt verder verwacht dat zij zich blijven verdiepen in de ontwikkelingen op het gebied van de gezondheidszorg in het algemeen en de functie van Riwis in het bijzonder.

Zij zijn in staat om:

• een juist evenwicht tussen betrokkenheid en bestuurlijke afstand te bewaren;

• binnen dit evenwicht hun specifieke deskundigheid in te zetten ten behoeve van de continuïteit van Riwis;

vragenderwijs de grote lijn en het eventueel ontbrekende zichtbaar te maken.

Functie-eisen

Algemeen profiel lid Raad van Toezicht

Voor ieder lid van de Raad van Toezicht van Riwis geldt dat hij/zij:

  • affiniteit heeft met de gezondheidszorg in het algemeen en de doelstelling van de stichting in het bijzonder;
  • beschikt over kennis van relevante wet- en regelgeving;
  • affiniteit heeft met de belangrijkste stakeholders (achterbanorganisaties en subsidiënten) en bij voorkeur binding heeft met de regio’s waarop Riwis Zorg & Welzijn haar werkzaamheden richt;
  • het vermogen en de attitude heeft om de Raad van Bestuur met raad en als klankbord terzijde te staan;
  • onderling en ten opzichte van de Raad van Bestuur onafhankelijk en kritisch is;
  • algemene bestuurlijke kwaliteiten en ervaring heeft;
  • een juist evenwicht tussen betrokkenheid en bestuurlijke afstand te bewaren;
  • over het vermogen beschikt om de besturing en het beleid van de stichting te toetsen;
  • over het vermogen beschikt het functioneren van de Raad van Bestuur te toetsen;
  • over het vermogen beschikt om advies en toezicht in teamverband te kunnen uitoefenen;
  • vanuit verantwoordelijkheidsgevoel en een onafhankelijke opstelling handelt;
  • voldoende tijd beschikbaar heeft om de functie naar behoren uit te kunnen oefenen;
  • over een academisch werk- en denkniveau beschikt.

Voor het profiel Publiek-Sociaal domein zijn de volgende aanvullende competenties van toepassing:

Profiel: Publiek-Sociaal domein

  • heeft ruime kennis van en visie op de transitieprocessen in het politiek/sociaal domein en de (gemeentelijke, politieke) context waarbinnen deze zich voltrekken;
  • heeft ervaring met complexe samenwerkingsverbanden;
  • heeft kennis van aanbestedingsprocedures;
  • is in staat om een bijdrage te leveren aan strategische vraagstukken over sociale innovatie;
  • heeft een strategische blik en ervaring met nieuwe vormen van organiseren, organisatieverandering en medezeggenschap;
  • heeft affiniteit met/ervaring in de zorgverzekeringswereld.

Gezien de samenstelling van het huidige team en de doelgroep van Riwis zijn kandidaten met een migratieachtergrond een mooie aanvulling om het perspectief van de Raad te verbreden.

Bedrijfsomschrijving

Riwis Zorg & Welzijn ondersteunt mensen met psychische, sociaal-maatschappelijke of lichamelijke hulpvragen, opdat zij zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk kunnen leven. Ieder mens kan in een situatie komen dat hulp van Riwis noodzakelijk is. Riwis biedt mensen ondersteuning die eenieder zelf zou willen krijgen als hij of zij in dezelfde kwetsbare omstandigheden zou verkeren.


Riwis werkt op basis van gelijkwaardigheid. Dat betekent dat de medewerkers er met volle aandacht en onvoorwaardelijk voor mensen zijn en hen tegelijkertijd aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid. Het doel van Riwis is mensen in hun eigen kracht te krijgen. Hun geloof in eigen kunnen te versterken. Riwis maakt mensen bewust wat daarvoor nodig is en helpt hen om dat te bereiken. Daarbij richt Riwis zich op vier levensgebieden: psychisch welbevinden (je prettig voelen), lichamelijk welbevinden (gezond zijn), participatie (meedoen in en bijdragen aan de samenleving) en woon- en leefomstandigheden (prettig en veilig wonen).

De overtuiging ”Geloof in eigen kunnen” is sinds jaar en dag verankerd in het hart van deze organisatie. Het oprechte geloof en daarmee de belofte aan de cliënten én medewerkers, dat het gebruik maken van eigen kunnen bij Riwis voorop staat, definieert de kern van wie Riwis is en hoe Riwis werkt.

Riwis heeft in haar recent herijkte meerjarenstrategie uitgewerkt hoe zij invulling geeft aan haar missie en maatschappelijke opdracht - hierbij nadrukkelijk inspelend op de in- en externe ontwikkelingen die nu en de komende jaren spelen.

Meer informatie over de organisatie vindt u op www.riwis.nl.

Meer informatie