Voorzitter en Lid College van Bestuur – HZ
- WO
- 10-15 jaar
- > 15 jaar
Functieomschrijving
HZ University of Applied Sciences is een hogeschool gevestigd in Zeeland, met campussen in Vlissingen en Middelburg en een Associate Degrees Academie in Roosendaal. HZ staat bekend om haar kleinschalige, persoonlijke benadering van onderwijs en haar sterke focus op praktijkgericht leren. Met ongeveer 4.600 studenten, waarvan een deell internationale studenten , biedt HZ een internationale en diverse leeromgeving. De kernwaarden van HZ zijn integriteit en respect, vertrouwen en rekenschap, samenwerken en kwaliteit.
In 2024 had HZ 4.063 studenten met meer dan 75 nationaliteiten en 524 medewerkers (FTE). HZ bood in 2024 22 bacheloropleidingen, 1 masteropleiding en 10 associate degrees. HZ heeft 14 lectoraten en 4 centers of expertise. 13 opleidingen van HZ staan in de top drie van de HBO Keuzegids. HZ heeft vestigingen in Vlissingen, Middelburg en Roosendaal.
Organisatie
De Raad van Toezicht houdt toezicht op het beleid van het College van Bestuur en op de algemene gang van zaken op de HZ. Daarnaast staat ze het College van Bestuur bij met raad en advies. Op deze werkzaamheden is de Branchecode Governance HBO van toepassing.
Het College van Bestuur is het bevoegd gezag van de HZ en bestaat uit de voorzitter en een lid. Het College van Bestuur wordt ondersteund door het bestuurssecretariaat onder leiding van de bestuurssecretaris.
Het Bestuur- en Directieteam van de HZ wordt gevormd door het College van Bestuur, vier directeuren en de bestuurssecretaris.
College van Bestuur
Het College van Bestuur is statutair eindverantwoordelijk voor de Stichting HZ University of Applied Sciences en rapporteert aan de Raad van Toezicht. De leden van het CvB vormen een collegiaal bestuur, dragen een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het geheel en streven naar unanieme besluitvorming. De voorzitter van het CvB is de primus inter pares en boegbeeld. Beide CvB-leden vertegenwoordigen de HZ extern, waarbij de voorzitter in verhouding meer extern georiënteerd is. De focus van het lid van het CvB is meer op de interne organisatie (waaronder bedrijfsvoering) gericht.
Kern van de besturing van de hogeschool is het Bestuur- en Directieteam (BDT) dat bestaat uit het CvB, vier directeuren en de bestuurssecretaris.
Het BDT draagt zorg voor de ontwikkeling van strategisch beleid en daarmee samenhangende planvorming voor onderwijs, onderzoek en ondersteunende diensten en processen, een en ander onverminderd de eindverantwoordelijkheid van het CvB hierin. De leden van het CvB zijn leidinggevende van een aantal directeuren en hebben voldoende affiniteit met alle portefeuilles en zijn zo de kritische partner van elkaar, de overige leden van het BDT en andere directeuren binnen de HZ-organisatie. De voorzitter heeft als kerngebieden de algehele coördinatie en strategie, onderwijs, onderzoek en innovatie. Het lid van het CvB heeft als kerngebied de bedrijfsvoering (financiën, personeel & organisatieontwikkeling, planning & control, ICT/digitalisering, vastgoed/huisvesting, studentvoorzieningen).
De definitieve portefeuilleverdeling binnen het CvB zal opnieuw worden vastgesteld na de benoeming van beide leden. Daarbij vormt de huidige portefeuilleverdeling het uitgangspunt waarbij verschuivingen – bij de start en in de toekomst – mogelijk zijn.
Opgave
Voor alle onderwijsinstellingen zijn het financieel uitdagende tijden gelet op de forse (overheids-)bezuinigingen en teruglopende studentenaantallen. Daarnaast is de complexiteit van de buitenwereld toegenomen, ook gelet op de mogelijke invoering van de Wet internationalisering in balans en de impact op HZ en het Zeeuwse onderwijs- en onderzoek-ecosysteem in het bijzonder. Het nieuwe College van Bestuur schept – samen met de organisatie en externe stakeholders – de randvoorwaarden voor HZ als de kennisinstelling van en voor de Zeeuwse regio. Daarnaast zijn de volgende opgaven van belang de komende jaren:
Betekenis in en voor de regio als zelfstandige hogeschool en kennisinstituut
De meest fundamentele uitdaging is om voor de HZ een toekomstbestendige zelfstandige positie in de regio te behouden. Daarvoor is het essentieel dat de hoge tevreden- en betrokkenheid van medewerkers, studerenden en beroepenveld leidt tot een blijvend gezonde instroom. Alsook het verder uitbouwen van de positie van HZ als kennisinstituut, zowel regionaal als (inter)nationaal.
Behoud van een financieel gezonde positie
Aanvullend is een belangrijke randvoorwaarde van een toekomstbestendige zelfstandige positie van HZ een financieel gezonde positie. De forse (overheids-)bezuinigingen en teruglopende studentenaantallen vragen om een wendbare organisatie waarbij de ambities op het gebied van onderwijs en onderzoek in lijn moeten zijn met de financiële mogelijkheden. Dit vraagt om heldere (strategische) keuzes en een efficiënte inzet van bedrijfsvoering.
Gebiedsontwikkeling en huisvesting locatie Vlissingen
In 2018 is nieuwbouw in Middelburg in gebruik genomen. De HZ-locatie in Vlissingen is onderdeel van een bredere gebiedsontwikkeling. Hier geeft de HZ, samen met externe partners, invulling aan de renovatie en/of nieuwbouw aan de Edisonweg, het Joint Research Center fase 3 en de verdere ontwikkeling van de Kenniswerf Zeeland met onder meer het Delta Climate Center. Deze ontwikkeling is nodig voor een toekomstbestendige huisvesting. Tegelijkertijd dient deze passend gemaakt te worden gelet op de uitdagende financiële context.
Doorontwikkeling van de organisatie
In 2019 zette de HZ een organisatietransitie in, richting een wendbare organisatie met zelforganiserende teams, gericht op het integraal samenwerken tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. Dit organisatiemodel dient verder doorontwikkeld te worden, om samen met partners vorm te geven aan toekomstbestendig onderwijs en onderzoek rondom maatschappelijke uitdagingen. Hierbij spelen de kansen van de Zeeuwse schaal, maar ook bijvoorbeeld digitalisering, een grote rol. Het vraagt tevens om een scherpe blik op governance en bijbehorende (rolzuivere) taakverdeling binnen de organisatie met oog voor sociale veiligheid en op basis van een gezonde feedbackcultuur.
Voorbereiding nieuw instellingsplan
Het huidige instellingsplan geldt voor de periode 2022-2027. De (verdere) uitvoering hiervan staat de komende twee jaar centraal. Tegelijkertijd en gelet op de ontwikkelingen in het hoger onderwijs en de positionering van HZ zal tijdig gestart moeten worden met de voorbereiding van het nieuwe instellingsplan voor 2028 en verder.
En uiteraard de opgaven die zich in de toekomst aandienen…
De kandidaten
Voor HZ University of Applied Sciences zoekt Chasse Executive Search een complementair en collegiaal bestuur dat op basis van verbindend en gezamenlijk leiderschap in- en extern richting geeft aan dé kennisinstelling van én voor de Zeeuwse regio.
Kandidaten voor beide vacatures voldoen daarom aan onderstaand algemeen profiel voor het College van Bestuur. Uiteraard aangevuld met enkele accentverschillen gelet op de onderscheiden portefeuilles van beide vacatures.
Kandidaten voor het College van Bestuur voldoen aan de volgende functievereisten:
- Academisch werk- en denkniveau.
- Eindverantwoordelijke en bij voorkeur bestuurlijke ervaring binnen een organisatie in de (semi-)publieke sector.
- Deed in eerdere functies ervaring op relevant voor het leidinggeven aan hoogopgeleide professionals op een coachende en verbindende wijze.
- Ervaring met en kennis van organisatieontwikkeling en inzicht in governance.
- Ervaring in stakeholdermanagement (overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven) en beschikt over een voor HZ relevant nationaal én internationaal netwerk of is in staat dit snel op te bouwen.
- Verbonden met en intrinsiek geïnteresseerd in de Zeeuwse regio. Bij voorkeur woonachtig in of nabij Zeeland dan wel de bereidheid om naar Zeeland te verhuizen.
- Onderschrijft en neemt als uitgangspunt missie, visie en kernwaarden van HZ. Staat pal voor HZ als zelfstandige hogeschool en kennisinstituut met betekenis in en voor de regio.
- Uitstekende communicatieve vaardigheden in woord en geschrift. Beheersing van zowel het Nederlands als Engels.
- Voor de voorzitter: kennis van en ervaring met zowel onderwijs als onderzoek. Bij voorkeur binnen de context van het beroepsonderwijs. Bij voorkeur ervaring als voorzitter.
- Voor het lid: kennis van en eindverantwoordelijke ervaring binnen de volle breedte van bedrijfsvoering.
Voor het nieuwe College van Bestuur geldt dat binnen het team als geheel de volgende elementen aanwezig zijn: bestuurlijke ervaring, ervaring binnen het beroepsonderwijs en aantoonbare verbondenheid met Zeeland. Aanvullend geldt dat bij gelijke geschiktheid de voorkeur uitgaat naar een College van Bestuur dat divers is samengesteld.
Aanvullend geldt het volgende leiderschapsprofiel voor zowel de voorzitter als het lid van het College van Bestuur:
- Is in staat gelijktijdig te schakelen op verschillende niveaus, en verbinding te brengen tussen strategie en uitvoering. Daarnaast oog voor het grotere geheel en schakelt daarbij makkelijk van visie tot en met operatie en weer terug.
- Heeft het vermogen om te inspireren, visie en beleid intern én extern gezaghebbend over het voetlicht te brengen, te verbinden en open te staan voor de mening van anderen.
- Heeft oog en gevoel voor governance en bestuurlijke consistentie (‘koersvast’): is in staat om een na zorgvuldige afstemming de gekozen lijn vast te houden en uit te dragen.
- Beschikt over sterke managementvaardigheden: een collegiaal bestuurder en als leidinggevende stimulerend, integer, helder in de communicatie en coachend.
- Creatief en innovatief. Vertrouwenwekkend, stevig en weloverwogen.
- Affiniteit met en oog voor (de meerwaarde van) medezeggenschap
Qua persoonlijkheid herkennen kandidaten voor beide functies zich in onderstaande kenschets:
- Toont leiderschap.
- Gedreven, met heldere visie. Inspirerend cultuurdrager.
- Geeft ruimte. Luistert.
- Mensgericht, organisatiesensitief en zichtbaar.
- Duidelijk én respectvol. Besluitvaardig en daadkrachtig.
- Teamspeler.
De procedure (sluitingsdatum: vrijdag 6 juni 2025)
Voor HZ begeleidt Ferdi de Lange van Chasse Executive Search de (samenhangende) zoektocht naar voorzitter en lid van het College van Bestuur. Sluitingsdatum voor de schriftelijke sollicitatie met motivatie en curriculum vitae (in twee separate PDF-bestanden) is vrijdag 6 juni 2025 via info@chassesearch.nl.
In de brief vragen we je te reflecteren op de volgende vier vragen:
- Wat is voor jou de belangrijkste uitdaging in de rol van bestuurder van HZ?
- Hoe verbind jij je met de organisatie en hoe zorg jij dat je weet wat er speelt in de regio?
- Beschrijf jouw leiderschapsstijl en wat je daarin belangrijk vindt.
- Hoe zie jij de verschillende rollen (collega, leidinggevende, maatschappelijk partner) voor je en hoe ga je daar invulling aan geven?
Graag bij de sollicitatie aangeven om welke vacature het gaat. Het is mogelijk om voor beide vacatures te solliciteren.
Op de sollicitatie is het privacy statement van Chasse van toepassing. Meer informatie over het privacy statement leest u hier.
Een uitgebreid functieprofiel met nadere informatie over de functie-eisen, de context, de bezoldiging en de procedure is beschikbaar en op deze pagina te downloaden:
Download het volledig functieprofiel
Solliciteren tot: 06/06/2025
