lid raad van toezicht hogeschool Windesheim
- HBO
- WO
- 10-15 jaar
- > 15 jaar
Functieomschrijving
Organisatie
Windesheim is een brede hogeschool met 75 opleidingen verdeeld over twee locaties in Zwolle en Almere. Naast bacheloropleidingen, masteropleidingen en Associate degrees biedt Windesheim ook circa 150 cursussen, modules en post-hbo opleidingen aan. Bij Windesheim studeren ruim 25.500 studenten en zijn er circa 3.000 medewerkers werkzaam. Hogeschool Windesheim staat voor samen leren, ontwikkelen en innoveren door praktijkgericht onderzoek en onderwijs. Zij is aanjager van een ambitieus en nieuwsgierig netwerk van studenten, medewerkers, alumni en professionals van bedrijven en instellingen; gezamenlijk leveren zij een actieve bijdrage aan een betere wereld. Met elkaar spelen zij actief in op maatschappelijke en economische ontwikkelingen in de maatschappij, anticiperen continu op kansen op de arbeidsmarkt en creëren deze ook. Deze doelstellingen staan centraal in de missie en visie.
Bij Windesheim heeft men aandacht voor elkaar en voor ieders behoeften en mogelijkheden en worden studenten en medewerkers gestimuleerd zich een leven lang te ontwikkelen.
Zo halen zij het beste uit zichzelf, leren zij samen en dragen zij bij aan een inclusieve en duurzame samenleving. Daarbij gaat men uit van vier kernwaarden: persoonlijk, samen, inspirerend en actief.
Voor de periode tot en met 2028 heeft Windesheim drie ambities geformuleerd:
- Met de ambitie ‘dichter bij de wereld: samen transities versnellen’ draagt zij bij aan een betere wereld.
- Met de ambitie ‘dichter bij elkaar: welzijn en kwaliteit door open leercultuur’ richt zij zich op het welzijn van studenten en medewerkers en verhoogt daarmee de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. Daarbij wordt inclusie verankerd en diversiteit benut.
- Met de ambitie: 'dichter bij jezelf: leven lang ontwikkelen’ zorgt zij ervoor dat studenten en medewerkers zelf de regie kunnen pakken om goed toegerust hun plaats binnen en buiten Windesheim te kunnen innemen.
Ontwikkelingen en speerpunten bestuursagenda
Aansluitend op de demografische ontwikkelingen, de afgebouwde NPO-gelden en de aangekondigde bezuinigingen ligt er een forse bezuinigingsopdracht in het onderwijs. Tegelijkertijd zijn er toenemende zorgen over de mentale gezondheid van jongeren en wordt de arbeidsmarkt steeds krapper. Ook hogeschool Windesheim heeft zich tot deze ontwikkelingen te verhouden. Zij weet met een hoge medewerkerstevredenheid en erkenning als de tweede beste grote hogeschool van Nederland (keuzegids hbo 2025) deze uitdagingen vooralsnog goed het hoofd te bieden. Een resultaat om trots op te zijn. De opgave voor de komende jaren is om deze goede positie te behouden, wetend dat verdere bezuinigingen onvermijdelijk zijn en om lastige keuzes vragen.
Daarnaast wordt de bestuursagenda de komende periode gedomineerd door een onderwijs-transitie gericht op meer flexibiliteit en eigen regie voor studenten. Verder ligt er een interne ontwikkelopgave rondom het verder brengen van domein-overstijgend werken en het verbinden van horizontale en verticale netwerken. Ook het verder ontwikkelen van haar onderzoeksprofiel en de realisatie van een aantrekkelijk, multifunctioneel en energiezuinig onderwijsgebouw in Almere vraagt aandacht.
Voor meer informatie over hogeschool Windesheim www.windesheim.nl
Governance
Windesheim kent een tweehoofdig college van bestuur. Aansluitend op het vertrek van Inge Grimm, voormalig voorzitter college van bestuur is Erika Diender, voormalig lid college van bestuur benoemd als de nieuwe voorzitter college van bestuur. De werving voor het nieuwe lid college van bestuur wordt deze zomerperiode opgestart.
Het college van bestuur (CvB) is verantwoordelijk door de dagelijkse aansturing van hogeschool Windesheim, ondersteund door een stevig directieteam. Het CvB rapporteert daarbij aan de raad van toezicht bestaande uit:
- Anne Flierman, voorzitter;
- Erica van Lente, lid;
- Walter Bak, lid;
- Peter Jaspers, lid;
- Yvonne Burger, lid (tot 1 september 2025).
Het college van bestuur en de raad van toezicht worden ondersteund door bestuurssecretaris, Astrid Metzelaar.
Vacature
Volgend op het aanstaande vertrek van Yvonne Burger ligt de wens voor een opvolger aan te trekken. Het betreft de voordrachtszetel van de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR).
Raad van toezicht
De raad van toezicht houdt toezicht op het beleid van het CvB en de algemene gang van zaken binnen de hogeschool en staat het bestuur met raad terzijde. Daarnaast vervult de raad van toezicht de werkgeversrol voor het CvB. De raad oefent het toezicht uit in overeenstemming met de bepalingen in de wet, de statuten en de branchecode Goed bestuur en toezicht in het hbo.
De taken van de raad van toezicht staan beschreven in de statuten van de stichting en het reglement van raad van toezicht. Hierin is ook beschreven welke besluiten van het CvB aan goedkeuring van de raad van toezicht zijn onderworpen. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de taken berust bij de raad van toezicht als collectief. In het toezicht- en toetsingskader heeft de raad van toezicht opgenomen hoe de raad invulling geeft aan het toezicht en vanuit welke visie.
De raad van toezicht bestaat uit vijf leden, inclusief de voorzitter. Eén van de leden wordt benoemd op voordracht van de medezeggenschapsraad. De leden van de raad van toezicht worden benoemd voor een periode van vier jaar met een mogelijke herbenoeming van nog eens vier jaar. De raad van toezicht kent drie commissies:
- Commissie Onderwijs & Onderzoek;
- Auditcommissie;
- Remuneratiecommissie.
Deze commissies adviseren de voltallige raad van toezicht. Elk lid neemt in minimaal één commissie zitting. De raad van toezicht is zodanig samengesteld dat de leden ten opzichte van elkaar, het college van bestuur en de hogeschool onafhankelijk zijn. De raad van toezicht hecht belang aan diversiteit in de samenstelling. De leden van de raad zijn complementair aan elkaar, niet alleen qua ervaring, kennis en kunde. De samenstelling van de raad van toezicht kent bij voorkeur een evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen. Ook ten aanzien van leeftijd en (culturele) achtergrond wordt gestreefd naar een diverse samenstelling.
Algemene profielkenmerken, elk lid van de raad van toezicht:
- kan zich verbinden met de maatschappelijke opdracht en identiteit van Windesheim;
- onderschrijft de missie en visie van de hogeschool en draagt loyaal bij aan de realisatie van de ambities en strategische doelstellingen (waaronder de speerpunten van de bestuursagenda);
- heeft affiniteit met het onderwijs en onderzoek van de hogeschool, is op hoofdlijnen vertrouwd met de ontwikkelingen in het hoger onderwijs en onderzoek;
- heeft oprechte belangstelling voor studenten en lerende professionals;
- ziet het belang van en hecht waarde aan een open relatie met de medezeggenschap;
- kan voldoende tijd en energie vrij maken om de toezichthoudende rol op een gedegen wijze in te vullen.
Competenties, elk lid van de raad van toezicht:
- beschikt over strategisch denkvermogen en een helikopterview om de hoofdlijnen van het totale beleid te kunnen beoordelen;
- heeft ruime leidinggevende of bestuurlijke ervaring;
- heeft inzicht in actuele maatschappelijke ontwikkelingen en politieke verhoudingen;
- is als toezichthouder betrouwbaar en rolvast; is in staat om als een stimulerend klankbord voor het college van bestuur te fungeren en een goede balans te vinden tussen afstand en betrokkenheid;
- werkt vanuit een constructieve, positief-kritische houding; neemt actief deel en is bereid en in staat de open dialoog te voeren; heeft daarbij de moed om lastige vragen te stellen en door te vragen;
- is in staat tot kritische (zelf)reflectie en toont lerend vermogen; draagt daarmee bij aan een open leercultuur;
- is een teamspeler en draagt bij aan het gezamenlijk resultaat; kan omgaan met dynamiek en andere visies en handelt vanuit het gezamenlijk belang.
Kennis en ervaring
De raad van toezicht als geheel heeft inhoudelijke kennis en ervaring met:
- hoger onderwijs;
- onderzoek;
- personeel en organisatie;
- IT en cybersecurity.
Er is ten minste één lid met:
- specifieke kennis en ervaring met strategische vraagstukken rond hoger onderwijs,
- onderzoek en kennisvalorisatie;
- financiële expertise en expertise op het terrein van risicomanagement.
De raad als geheel beschikt daarnaast over:
- ervaring in het bedrijfsleven, de non-profitsector en/of (regionale) overheden;
- kennis van en een relevant netwerk in de regio’s Zwolle en Almere/Flevoland;
- een relevant netwerk in het hoger onderwijs.
In ieder geval een deel van de leden heeft:
- langjarige bestuurlijke ervaring in grote, complexe organisaties;
- verankering/binding - via regionale netwerken - in de regio’s Almere en Zwolle.
Aanvullend profiel, het nieuwe lid raad van toezicht (voordrachtszetel CMR):
- heeft actuele kennis van en ervaring met onderwijs en (praktijkgericht) onderzoek (hbo, wo en/of mbo) en brengt hiermee een waardevol toezichthoudend perspectief op thema’s als de verbinding tussen onderwijs & onderzoek, innovatie & technologie (AI), kansenongelijkheid & studentsucces, flexibilisering van onderwijs & leven lang ontwikkelen;
- heeft een herkenbare verbinding met de regio Flevoland;
- volgt (wetenschappelijke) ontwikkelingen in het hoger (beroeps)onderwijs en heeft goed inzicht in de complexiteit van een grote onderwijsinstelling;
- zoekt de inhoud en scherpte vanuit verschillende perspectieven, maar altijd vanuit verbinding en vanuit de belevingswereld van studenten en medewerkers van hogeschool Windesheim;
- ziet het belang van en hecht aan een open relatie met de medezeggenschap;
- heeft van nature inzicht in, en ervaring met de rol van toezichthouder, soepel schakelend als raad van toezicht tussen de verschillende stakeholders en college van bestuur.
Contact
Deze searchprocedure en de voorselectie wordt begeleid door Edith Zeevalk (partner) en Thom Ponssen (research consultant) van Holtrop Ravesloot Executive Search.
Tel: 020 6470201.
Belangstellenden kunnen hun interesse kenbaar maken door een korte motivatie (inclusief actueel cv) vóór 29 augustus 2025 te sturen naar reacties@holtropravesloot.nl Gespreksrondes met selectie- en adviescommissie(s) van hogeschool Windesheim zullen naar verwachting plaatsvinden in de tweede helft van september.
