Lid Raad van Commissarissen

Voor Delta Dokters zoeken wij 3 leden voor de Raad van Commissarissen.

  1. Een lid van de RvC met de portefeuille Bedrijfsvoering/financiën 

  2. Een lid van de RvC met de portefeuille Kwaliteit (huisartsen) zorg 

  3. Een lid van de RvC met de portefeuille Organisatieontwikkeling/digitalisering

17.09.2024
  • HBO
  • WO

Delta Dokters

Functieomschrijving

De rol en missie van Delta Dokters

Als coöperatie van huisartsen werken wij er samen aan om passende (huisartsen)zorg te (blijven) bieden aan de ca. 220.000 inwoners binnen ons werkgebied. Zodat een vaste, vertrouwde huisartsenpraktijk in de eigen buurt beschikbaar en toegankelijk blijft om de best mogelijke zorg te leveren.

Dit doen wij door samen te zorgen voor toekomstbestendige huisartsenzorg. Om samen te ontdekken wat daarvoor nodig is en de implementatie daarvan aan te jagen. Zodat die kwalitatief goed, beschikbaar én betaalbaar blijft.

We zetten ons als huisartsen en het RHO-bureau samen in om:

  • Effectieve zorgprogramma te ontwikkelingen om gericht gezondheidsproblemen aan te pakken en knelpunten op te lossen.
  • De huisartsenzorg (nog) slimmer en effectiever te organiseren waar dat kan, zodat we meer kunnen leveren met dezelfde of zelfs minder mensen.
  • De werkdruk in balans te houden en het werkplezier van collega’s op de twee eilanden en Rozenburg in de huisartsenzorg te verbeteren.
  • De samenwerking met (zorg)partijen te versterken; mede vanuit (multidisciplinaire) wijkgerichte samenwerkingen.
  • De continuïteit van de huisartsen te waarborgen en waar mogelijk de groei van de (medische) zorgvraag te voorkomen of verminderen.

De Raad van Commissarissen

Delta Dokters heeft een coöperatief governance model. De (gemandateerd) aandeelhouder van de Delta Dokters zijn de bestuurders van de Delta Dokters U.A. De coöperatie heeft een ALV en een coöperatie bestuur. De ALV wordt gevormd door de aangesloten huisartsen, verenigd in de coöperatie. De Delta Dokters B.V. heeft een RvC en een tweehoofdige RvB. Het coöperatiebestuur is integraal verantwoordelijk voor het totaal beleid van de coöperatie en legt verantwoording af aan de ALV. De RvB is verantwoordelijk voor het totaal beleid van de Delta Dokters B.V. Zij legt primair verantwoording af aan de RvC.

De RvC is een door de aandeelhouder (vertegenwoordigd door de bestuursleden van de coöperatie) aan te stellen bestuursorgaan dat conform wettelijke kaders (waaronder de Wtzi, Wbtr en de Wtza), de Governancecode Zorg, de oprichtingsstatuten en het huishoudelijk reglement), toezicht houdt op de RvB en op resultaten en bedrijfsprocessen van Delta Dokters.

Het is een open deur dat we in tijden van verandering leven. De ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op met bijbehorende uitdagingen voor de zorggroep (Delta Dokters) als geheel en voor de aangesloten praktijken in het bijzonder. Deze veranderingen hebben grote invloed op de manier waarop de praktijken zich organiseren en hoe de RHO deze ondersteunt. Deze veranderingen hebben ook invloed op de rol en taakuitvoering van de RvC. De RvC helpt daarbij om – naast het houden van toezicht op het functioneren in het heden – ook de blik op de toekomst gericht te houden. De RvC fungeert als werkgever van de directeur-bestuurders. De RvC houdt toezicht op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken in de Delta Dokters BV en de met haar verbonden organisatie(s) door:

  • Het gevraagd en ongevraagd adviseren van de RvB en optreden als klankbord van het bestuur;
  • Het goedkeuren van beslissingen, zoals belangrijke strategische, organisatie, investerings- en
  • performance beslissingen, met passende risicoanalyses;
  • Onafhankelijk toezien op de algemene gang van zaken en ‘goed bestuur’;
  • Erop toezien dat Delta Dokters invulling geeft aan de maatschappelijke opgave, zorgt voor financiële continuïteit en integer en transparant handelt;
  • Het vervullen van de werkgeversrol naar de leden van de RvB;
  • Continuïteit, integer en transparant handelt;
  • De RvC heeft regulier tenminste viermaal per jaar een overleg met het bestuur van de coöperatie.

Functie-eisen

Het profiel en de competenties van de commissaris

De toezichthouders moeten inzicht hebben in de governance van nieuwe samenwerkingsvorm, maar ook affiniteit met het verleden van beide organisaties. De toezichthouder moet de gevolgen van mogelijke samenwerking vanuit het strategisch perspectief kunnen overzien en daar de juiste vragen over stellen; die op zo’n manier een waardevolle sparring partner zijn. Die ook in staat is om de RvB uit de operatie te halen en weer strategisch te laten kijken. U brengt kennis van de zorg mee en u past bij de ‘eigenwijzigheid’ van de huisartsen. U beschikt over senioriteit en voldoende tijd om deze rol professioneel in te vullen. U bent verbindend en samenwerkingsgericht, hebt gevoel voor verhoudingen en beschikt over politiek/bestuurlijke sensitiviteit. U wilt deze rol vol energie en

vanuit oprechte betrokkenheid met de organisatie, haar patiënten en haar medewerkers vervullen. U laat de ander in zijn waarde en gaat respectvol en met humor met de ander om. U wilt meebouwen aan een optimaal functionerende RvC.

De nieuwe leden dienen over de algemene competenties van toezichthouders te beschikken:

  • Aantoonbare kennis van de brede maatschappelijke ontwikkelingen;
  • Affiniteit met de doelstelling, missie en kernwaarden van Delta Dokters;
  • Kennis van en (bestuurlijke) ervaring in de zorg of relevante andere sector;
  • Begrip en kennis van coöperatieve governance modellen;
  • Een goed beeld van de ontwikkelingen en uitdagingen in de zorg en/of maatschappij;
  • De juiste balans tussen persoonlijke betrokkenheid en bestuurlijke afstand;
  • In staat de bestuurlijke dilemma’s vanuit de rol van toezichthouder te wegen;
  • Het vermogen en de attitude om het bestuur met raad en als klankbord terzijde te staan en om het beleid van de coöperatie en het functioneren van het bestuur te toetsen;
  • Het vermogen om advies en toezicht in teamverband uit te kunnen oefenen;
  • Opbouwend mee kunnen denken en in staat om op inspirerende wijze, gericht op samenwerking en verbinding, een aandeel te leveren in de raad én met behoud van de relatie kritische kanttekeningen te plaatsen;
  • Verantwoordelijkheidsgevoel en een onafhankelijke opstelling;
  • Een brede maatschappelijke oriëntatie;
  • Inzicht in de eisen die kwaliteit, doelmatigheid en continuïteit aan een organisatie als Delta Dokters stellen.

Profielen

In deze nieuwe RvC willen we daarnaast dat aantal aandachts-/expertisegebieden vertegenwoordigd is bij minimaal één of meerdere leden:

lid met meer affiniteit met bedrijfsvoering/financiën

o Bedrijfsvoering expertise in de zorg of aanpalend bedrijfsleven;

o Kennis van / scherp op het financieel kader van de (huisartsen)zorg.

o Sterke affiniteit een aandacht voor doelmatige besteding van middelen, onder andere door het vaststellen van de begroting, meerjarenbegroting en jaarrekening, dit doet u in samenspraak met uw collega RvC-leden;

o Heeft aantoonbaar kennis en ervaring opgedaan met betrekking ICT en digitalisering;

lid met meer affiniteit met kwaliteit van (huisartsen)zorg

o Intrinsieke betrokkenheid op patiënten en hun zorgvragen met een duidelijke visie op multidisciplinaire samenwerking, wijkgerichte aanpak en (eerstelijns) zorgvernieuwing;

o Intrinsieke betrokkenheid bij de (ontwikkeling van) verschillende parktijken en de betrokkenheid van de huisartsen.

o Kennis van /ervaring met kwaliteit en veiligheid in de (eerstelijns)zorg;

o Visie op kwaliteit in brede zin en op leren en verbeteren in de zorg.

lid met meer affiniteit met organisatieontwikkeling/digitalisering

o Visie op het realiseren van de zorg van de toekomst, het vermogen toekomstscenario’s te ontwikkelen en daarin onconventioneel en verrassend te zijn;

o Ervaring met het initiëren c.q. besturen van keten- en netwerksamenwerking;

o Kennis van eigentijdse (mede)zeggenschap en de bereidheid te investeren in een goede relatie met de VPT en CR;

o Expertise op het gebied van organisatieverandering, digitalisering en zorgvernieuwing;

o Ervaring met postfusie integratie en doorontwikkeling.

Bedrijfsomschrijving

Delta Dokters is een fusieorganisatie van het voormalige Zorggroep Haringvliet en Cohaesie Zorg. Door de beperkte schaal van beide organisaties en de toenemende (bestuurlijke) drukte hebben zij geconcludeerd dat zij tegen de grenzen van hun doorontwikkeling aan lopen. De Zorggroep Haringvliet en Cohaesie Zorg hebben in 2023 door Twynstra Gudde een vooronderzoek laten uitvoeren naar een organisatiemodel voor samenwerking tussen beide organisaties. Op basis van dit onderzoek hebben beide organisaties het streven om per 1 januari 2025 te fuseren. Dit betreft een fusie van de beide BV’s én van de zeven huisartsen coöperaties die aandeelhouders zijn van de beide BV’s. Vanaf 1 januari 2025 gaan beide organisaties verder als Delta Dokters.

De aanleiding destijds om de mogelijkheden van een organisatiemodel voor samenwerking te onderzoeken is dat beide organisaties te maken hebben met uitdagende en vergelijkbare lokale en regionale opgaven. De analyses laten zien dat er gezamenlijk meer organisatorische en financiële slagkracht is om de maatschappelijke opgaven op te pakken. Beide coöperaties geloven erin dat zij samen beter in staat zijn om de uitdagende opgaven die op hen afkomen het hoofd te kunnen bieden.

Het werkgebied van Delta Dokters beslaat het huidige werkgebied van beide organisaties: Goeree-Overflakkee (gehele eiland) en Voorne-Putten (tot de Hoeksche Waard) en Rozenburg. In het werkgebied wonen ongeveer 220.000 patiënten. Bij de Delta Dokters zijn 129 huisartsen aangesloten en zij verlenen zorg in 58 praktijken. De huisartsen worden ondersteund door het RHO-bureau van Delta Dokters waar ongeveer 25 mensen (zestien fte) werkzaam zijn. Naast regionale ontwikkelingen in het kader van IZA heeft het landelijke beleid grote invloed op het speelveld van de organisaties.

Arbeidsvoorwaarden

Kandidaten worden benoemd voor één termijn van 4 jaar, met de mogelijkheid tot verlenging met nogmaals 4 jaar. Afhankelijk van de benodigde profielen op dat moment en de aansluiting van kandidaten met de actuele praktijk kan de benoeming beperkt blijven tot één termijn.

Meer informatie

De procedure

Delta Dokters laat zich in deze wervingsprocedure begeleiden door Nicolette van Helsdingen van Partners at Work. Zij zal de eerste gesprekken voeren met in potentie geschikte kandidaten. Vervolgens worden de best passende kandidaten bij Delta Dokters geïntroduceerd. Op basis hiervan worden kandidaten uitgenodigd voor de eerste gesprekken.

Onderdeel van het selectietraject is het inwinnen van referenties en het raadplegen van openbare bronnen.

U kunt uw interesse voor deze vacature kenbaar maken door uw CV en motivatie te uploaden bij deze vacature op onze website: https://partnersatwork.nl/vacatures/

Voor nadere informatie over deze vacature kunt u contact opnemen met Nicolette van Helsdingen via : 035 - 548 0760 of n.vanhelsdingen@partnersatwork.nl