Technieken Cruijff helpen medewerkers aan werk

Arbeidsmarktnieuws

Cruijff, een voetballegende, is overleden. Typerend voor Cruijff is dat hij niet alleen een ultieme speler was, maar ook een goede talentontwikkelaar. Menig profvoetballer heeft zijn carrière aan Cruijff te danken. Welke technieken zette Cruijff, maar ook andere topsportcoaches als Guus Hiddink en Louis van Gaal in om de talenten van hun spelers optimaal te benutten ? Hoe kunnen leidinggevenden deze technieken op het werk toepassen? Hoe leidt dit tot werkbehoud voor medewerkers? Deze vragen staan centraal in het boek ‘Leidinggeven aan talentontwikkeling’ dat 7 april bij Vakmedianet verschijnt. Het boek bevat belangrijke lessen voor managers.

Leren doe je niet alleen in je kindertijd, of op school. Een veel langere tijd brengen mensen op hun werk door, waar zij zich verder ontwikkelen. Hoe het leren daar verloopt, hangt sterk af van de leidinggevende. Is hij een inspirerend voorbeeld? Creëert hij een goede teamsfeer? Spreekt hij medewerkers aan op hun sterke punten?

Topsport
Mirjam Baars, in 2003 gepromoveerd op talentontwikkeling, vroeg zich af welke evidence-based technieken topsportcoaches toepassen om talent te ontwikkelen. Ook wilde zij weten welke technieken succesvolle managers gebruiken. Aan de hand van analyses van topsportcoaches en gesprekken met succesvolle leidinggevenden van lerende bedrijven als TomTom en ICT-bedrijf TOPdesk komt zij tot opmerkelijke inzichten. Managers bijvoorbeeld, zijn geneigd te denken dat medewerkers alleen leren als zij veel aan cursussen deelnemen. Niets is minder waar. Medewerkers leren vaak veel meer en beter op het werk zelf. Dit hangt echter wel af van de mate waarin de leidinggevende talentgericht is.

Technieken Cruijff
Effectieve topsportcoaches, zoals Cruijff zetten vier wetenschappelijk beproefde technieken in om talentontwikkeling te stimuleren:

 1. Ze zijn zelf een lerend voorbeeld.
  Cruijff was voortdurend bezig om zichzelf op allerlei terreinen te ontwikkelen.
 2. Ze gaan bewust op zoek naar de sterke punten van spelers.
  Cruijff wist als geen ander talenten van spelers te spotten en hierop in te spelen.
 3. Ze dragen zorg voor een optimale teamsfeer.
  Toen Cruijff nog in een jeugdteam zat, was hij al voortdurend bezig geintjes uit te halen. Bijvoorbeeld door muizen te verstoppen in de ijsmutsen van spelers. Dit werkte sfeerverhogend.
 4. Ze zijn voortdurend bezig met innovaties.
  Cruijff heeft diverse innovaties in het voetbal geïntroduceerd, zoals onder andere het aanvallend spelen volgens het 3-4-3 principe.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat met name als leidinggevenden actief met hun persoonlijke ontwikkeling bezig zijn, dit gedrag besmettelijk is. Medewerkers gaan dit gedrag onbewust kopiëren. Dit is bevorderlijk voor hun persoonlijke ontwikkeling en hun inzetbaarheid.

De belangrijkste les voor managers? Leidinggevenden moeten, net als topsportcoaches zowel aandacht besteden aan de talentontwikkeling van individuele medewerkers als aan het zorgdragen voor een goede teamsfeer. Pas met dit laatste kun je optimaal gebruik maken van eenieders’ talenten. Een beroemd Cruijff-citaat is dan ook: ‘Wat heb je nou liever? Eén goed 11-tal of 11 goede 1-tallen?’

Brede inzetbaarheid, nu én later
Mirjam Baars concludeert dat, gezien de huidige economische malaise, het gevaar bestaat dat medewerkers door reorganisaties buiten de boot dreigen te vallen. Om dit te voorkomen is het aanbieden van incidentele cursussen ontoereikend. Op basis van wetenschappelijk onderzoek concludeert Baars dat het effectiever is als leidinggevenden bovenstaande talentontwikkelingstechnieken inzetten om medewerkers te stimuleren tot leren. Belangrijk hierbij is dat zij zelf, net als Cruijff, een lerend voorbeeld zijn. Doordat medewerkers dit gedrag op natuurlijke wijze kopiëren, ontwikkelen zij zich al werkend zo breed mogelijk. Hierdoor zijn zij niet alleen breder inzetbaar binnen het eigen bedrijf, maar maken zij ook meer kans op betaalde arbeid binnen andere bedrijven.

Mirjam Baars, MBA, is gepromoveerd op onderzoek naar talentontwikkeling en directeur van onderzoeksbureau SatisAction (baars@satisaction.nl; tel. +31 13 536 6366/ +31 6 1203 5075).

Bekijk hier een filmpje waarin Marc Lammers het voorwoord boek van het boek doet:

 


Lees ook

loading...